Wegovy (semaglutide-injecties voor afvallen)

Wat is Wegovy?

Wegovy is een medicijn tegen gewichtsverlies. Het is een van de nieuwste en meest effectieve medicijnen om mensen te helpen die niet in staat zijn geweest om op eigen kracht af te vallen. 

Kopen in Nederland

Kopen in België

Dit medicijn is in de vorm van een injectie. Het wordt verkocht in een voorgevulde pen voor thuisgebruik. 

Wegovy is geïndiceerd voor:

 1. Volwassenen met obesitas, gedefinieerd als een body mass index (BMI) van 30 kg/m^2 of hoger.
 2. Volwassenen met overgewicht (BMI van 27 kg/m^2 of hoger) en ten minste één gewichtsgerelateerde medische aandoening, zoals hypertensie (hoge bloeddruk), diabetes mellitus type 2 of dyslipidemie (verhoogde cholesterol- of triglyceridenwaarden).

De fabrikant geeft geen andere indicaties voor gebruik. Het werkzame bestanddeel van het geneesmiddel heeft een positief effect op hart en bloedvaten. Dit is echter grotendeels gerelateerd aan het proces van gewichtsverlies. Semaglutide wordt niet gebruikt voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Ook zijn injecties niet geschikt voor situationeel gewichtsverlies of in gevallen waarin het overgewicht de toegestane limiet van de BMI niet overschrijdt.

Hoe helpt Wegovy mij bij het afvallen?

EffectMechanisme
EetlustonderdrukkingGLP-1-receptoragonisten zoals semaglutide beïnvloeden de hypothalamus, een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor eetlustregulatie. Door de GLP-1 receptoren in dit gebied te activeren, vermindert semaglutide het hongergevoel.
MaagledigingSemaglutide vertraagt de snelheid waarmee de maag leegt. Dit betekent dat na het consumeren van een maaltijd, individuen zich langer verzadigd kunnen voelen, wat hun totale voedselinname vermindert.
GlucosehomeostaseHoewel dit voornamelijk gerelateerd is aan de rol ervan in diabetesbeheer, helpt semaglutide bij het handhaven van evenwichtige bloedglucosespiegels. Het stimuleert de secretie van insuline en onderdrukt de afgifte van glucagon op een glucose-afhankelijke manier.

Online kopen

In België, Nederland, Duitsland, Denemarken en enkele andere EU-landen zijn er online medische platforms die het proces van het verkrijgen van geneesmiddelen op recept vergemakkelijken. De procedure verloopt over het algemeen als volgt:

 1. Online consultatie: De patiënt registreert zich op het platform en ondergaat een digitale gezondheidsbeoordeling of e-consultatie. Hierbij kan het gaan om het beantwoorden van een reeks vragen, het uploaden van relevante medische documenten en soms een virtueel consult met een medische professional.
 2. Verstrekking van het recept: Als de medische beoordelaar dit nodig acht, wordt een online recept voor Wegovy (of andere medicatie) uitgeschreven.
 3. Apotheek verzending: Het online recept wordt naar de juiste apotheek gestuurd, die vervolgens de medicatie naar uw huis of adres verzendt.

Kopen zonder recept

Wegovy is een receptgeneesmiddel en mag niet zonder geldig recept worden gekocht. Voor de veiligheid van de patiënt, is het noodzakelijk dat een zorgverlener controleert of de medicatie geschikt is voor het individu.

Hoe koop ik Wegovy bij Kruidvat?

De Kruidvat winkelketen, die actief is in Nederland en België, is niet gespecialiseerd in de verkoop van geneesmiddelen op recept. Voor de meest actuele informatie over de beschikbaarheid van geneesmiddelen kun je het beste de officiële kanalen of website van de winkel raadplegen. Voedingssupplementen vind je bij Kruidvat, maar zijn geen vervanging voor afslankmedicatie.

Prijs

De prijs van Wegovy kan variëren per platform, apotheek en regio. Voor online aankopen kunnen extra advies- of bezorgkosten in rekening worden gebracht. Dit is echter al bij de prijs inbegrepen, dus je weet al voordat je bestelt hoeveel je zult uitgeven. Bovendien bieden online platforms vaak concurrerende prijzen omdat ze zich op een breder publiek richten.

In veel EU-landen wordt de behandeling van obesitas mogelijk niet volledig vergoed door de nationale gezondheidszorg of verzekeringsstelsels. Daarom moeten patiënten alle medicatiekosten zelf betalen. Verzekeraars moeten worden geraadpleegd en nationale gezondheidsrichtlijnen moeten worden gecontroleerd om te zien hoeveel vergoeding mogelijk is.

Wegovy: Ervaringen van patiënten

Positieve feedback

De meerderheid van de patiënten meldt positieve resultaten na het starten van hun kuur met Wegovy. Deze omvatten:

 • Significant gewichtsverlies: Veel patiënten benadrukken een merkbare gewichtsvermindering binnen de eerste weken of maanden van de behandeling.
 • Verbeterde metabolische parameters: Naast gewichtsverlies vermelden sommige patiënten een betere controle over de bloedsuikerspiegel en andere metabole markers.
 • Verbeterd zelfvertrouwen: Met gewichtsverlies en verbeterde gezondheidskenmerken geven veel patiënten aan dat ze meer zelfvertrouwen hebben en zich beter voelen.

Aandachtspunten

Niet alle ervaringen zijn echter overweldigend positief. Enkele problemen die naar voren zijn gebracht zijn

 • Bijwerkingen: Vaak voorkomende bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree of buikpijn werden waargenomen, vooral tijdens het begin van de behandeling. Hoewel deze bijwerkingen bij velen na verloop van tijd afnamen.
 • Reacties op de injectieplaats: Enkele patiënten merkten roodheid, jeuk of pijn op de injectieplaats op.
 • Bezorgdheid over de kosten: Een minderheid van de patiënten uitte zijn bezorgdheid over de hoge kosten van de behandeling, vooral op plaatsen waar er geen vergoeding is door de verzekering of de nationale gezondheidszorg.

Een alternatieve ervaring met Saxenda

De meeste patiënten ervaren positieve gewichtsverliesresultaten met zowel Wegovy als Saxenda. Echter, sommigen melden bijwerkingen zoals misselijkheid en reacties op de injectieplaats. Terwijl Wegovy wekelijks wordt toegediend, vereist Saxenda dagelijkse injecties, wat voor sommigen minder wenselijk is. De kosten van de behandeling zijn voor enkelen een punt van zorg, vooral zonder verzekeringsdekking. Het is essentieel om met een zorgverlener te overleggen alvorens een behandeling te starten.

Contra-indicaties

 1. Geschiedenis van medullair schildkliercarcinoom (MTC): Wegovy is gecontra-indiceerd bij personen met een persoonlijke of familiaire voorgeschiedenis van MTC vanwege het zeldzame voorkomen van C-celtumoren van de schildklier in onderzoek bij knaagdieren.
 2. Multiple Endocrien Neoplasie Syndroom Type 2 (MEN 2): Patiënten met de diagnose MEN 2 mogen geen Wegovy toegediend krijgen.
 3. Overgevoeligheid: De medicatie is gecontra-indiceerd bij personen met een bekende overgevoeligheid voor semaglutide of een van de bestanddelen van het product.

Voorzorgsmaatregelen

 • Pancreatitis: Er zijn gevallen gemeld van acute pancreatitis bij patiënten die GLP-1 receptoragonisten gebruikten. Als pancreatitis wordt vermoed, dient u Wegovy te staken en de patiënt te controleren.
 • Diabetische retinopathie complicaties: Snelle veranderingen in de glykemische controle kunnen diabetische retinopathie verergeren. Houd patiënten met een voorgeschiedenis van diabetische retinopathie nauwlettender in de gaten.
 • Hypoglykemie bij gelijktijdig gebruik van een anti-diabetische behandeling: Patiënten die zowel Wegovy als andere antidiabetische geneesmiddelen gebruiken, met name sulfonylureum of insuline, kunnen een verhoogd risico hebben op hypoglykemie.
 • Nierbeschadiging: Bewaak de nierfunctie bij patiënten met een nierfunctiestoornis of bij patiënten die risico lopen op een nierfunctiestoornis. Er zijn post-marketing rapporten van acute nierschade met GLP-1 receptor agonisten.

Bijwerkingen

 1. Maagdarmklachten: De meest gemelde bijwerkingen zijn gerelateerd aan het maagdarmstelsel, zoals misselijkheid, diarree, braken en constipatie. Deze symptomen nemen over het algemeen na verloop van tijd af.
 2. Reacties op de injectieplaats: Sommige patiënten kunnen last krijgen van roodheid, jeuk of pijn op de injectieplaats.
 3. Cholelithiasis (galstenen): Er zijn meldingen van galblaas-gerelateerde bijwerkingen, waaronder de vorming van galstenen.
 4. Tachycardie: Verhoogde hartslag in rust is waargenomen met Wegovy. Regelmatige controle van de hartslag wordt aanbevolen.
 5. Depressie en stemmingswisselingen: Sommige patiënten kunnen stemmingswisselingen ervaren, waaronder het ontstaan of verergeren van depressie.

Doseringen

Beschikbare doseringen

Wegovy (semaglutide) is verkrijgbaar in verschillende doseringssterktes voor subcutane injectie:

 • 0,25 mg: Dit is de initiële startdosis.
 • 0,5 mg: De volgende opstapdosis na de beginperiode.
 • 1,0 mg: Een hogere doseringssterkte nadat de patiënt de dosering van 0,5 mg heeft gebruikt zonder significante bijwerkingen.
 • 1,7 mg en 2,4 mg: Dit zijn de hogere doseringssterktes, meestal bereikt na weken van titratie.

Dosisescalatie

Het doel van geleidelijke dosisescalatie is om de gastro-intestinale verdraagbaarheid te verbeteren.

 1. De aanbevolen startdosering is eenmaal per week 0,25 mg.
 2. Na 4 weken moet de dosis worden verhoogd tot 0,5 mg eenmaal per week.
 3. Vanaf dit punt worden de doses gewoonlijk elke 4 weken verhoogd totdat de onderhoudsdosis van 2,4 mg eenmaal per week is bereikt.
 4. Als patiënten een bepaalde dosis niet verdragen tijdens de dosisescalatie, overweeg dan om de dosisescalatie uit te stellen of de dosis tijdelijk te verlagen.

Waarom moet de dosis geleidelijk worden verhoogd?

AspectUitleg
VeiligheidGeleidelijke dosisverhoging vermindert het risico op bijwerkingen, vooral maag-darm bijwerkingen die vaak voorkomen bij GLP-1 receptoragonisten zoals semaglutide.
TolerantieHet geeft het lichaam de tijd om zich aan te passen aan de medicatie. Een plotseling hoge dosis kan leiden tot ongewenste reacties die een patiënt kunnen ontmoedigen de behandeling voort te zetten.
EffectiviteitDoor de dosis te verhogen, kunnen zorgverleners de reactie van een patiënt volgen en de optimale therapeutische dosering voor elk individu bepalen.
NalevingPatiënten die minder bijwerkingen ervaren, zijn waarschijnlijker geneigd hun medicatieregime voort te zetten. Een gestructureerde verhoging zorgt voor betere naleving en aanhankelijkheid.

Hoe Wegovy innemen?

 • Toediening: Injecteer Wegovy subcutaan (onder de huid). Vermijd injectie in een spier of ader.
 • Injectieplaatsen: Wissel uw injectieplaatsen af om het risico op lipodystrofie (huidveranderingen) te verminderen. Geschikte injectieplaatsen zijn onder andere de buik (vermijd het 2-inch gebied rond de navel), de voorkant van de dijen of de bovenarm.
 • Controle voor gebruik: Controleer voor gebruik de oplossing in de pen. De oplossing moet helder en kleurloos tot lichtgeel zijn. Niet gebruiken als het verkleurd is of deeltjes bevat.
 • Vermijd dubbele doses: Als je een dosis overslaat, neem dan niet de volgende dubbele dosis. Neem de volgende dosis op het normale tijdstip.
 • Gelijktijdige medicatie: Informeer uw arts over alle andere geneesmiddelen die u gebruikt, inclusief vrij verkrijgbare geneesmiddelen en supplementen. Sommige geneesmiddelen kunnen een wisselwerking hebben met Wegovy.

Gevolgen van genegeerde obesitas

AspectGevolg
CardiovasculairVerhoogd risico op hart- en vaatziekten
MetabolischType 2 diabetes, hoge cholesterol
MusculoskeletaalGewrichtspijn, artrose
PulmonairSlaapapneu, verminderde longfunctie
Gastro-intestinaalLeververvetting, galstenen
PsychologischDepressie, angst, verminderd zelfbeeld
EndocrienPolycysteus ovariumsyndroom (voor vrouwen), infertiliteit
DermatologischHuidinfecties, intertrigo

FAQ

Wat kan ik gebruiken in plaats van Wegovy als het niet beschikbaar is?

Als Wegovy niet beschikbaar is, zijn andere opties Saxenda, Mysimba en Xenical. Het geneesmiddel dat het dichtst in de buurt komt van Wegovy is Saxenda. Andere medicijnen zijn ook effectief, maar behoren tot een andere klasse van geneesmiddelen. In elk geval moet een arts worden geraadpleegd voordat op andere medicijnen wordt overgestapt.

Hoeveel kilo kan ik afvallen?

De hoeveelheid gewichtsverlies kan sterk variëren van persoon tot persoon, maar studies en praktijkervaring tonen aan dat de meeste patiënten kunnen verwachten ongeveer 10% van hun gewicht te verliezen.

Hoe snel zal ik afvallen?

Gewichtsverlies met Wegovy is meestal geleidelijk. Sommige mensen kunnen snellere resultaten ervaren, terwijl anderen langzamere resultaten kunnen ervaren. De therapie is ontworpen om ongeveer 50 tot 56 weken te duren.

Wanneer begint Wegovy te werken?

Het werkzame bestanddeel begint te werken zodra het in het lichaam komt. Sommige patiënten merken al na een paar weken resultaat nadat ze zijn begonnen met het innemen van het medicijn. Het volledige effect kan zich manifesteren na enkele maanden van constante inname.

Kan Wegovy worden ingenomen door zwangere vrouwen?

Wegovy wordt niet aanbevolen voor gebruik tijdens de zwangerschap. Als zwangerschap is gepland of heeft plaatsgevonden, moet een arts worden geraadpleegd.

Heeft Wegovy invloed op de potentie?

Er is geen direct bewijs dat Wegovy de potentie beïnvloedt. Eventuele zorgen moeten echter met een arts worden besproken.

Mag ik bij McDonald’s eten?

Tijdens de behandeling moet een evenwichtig en gezond dieet worden gevolgd om de resultaten van gewichtsverlies te maximaliseren. Af en toe een uitspatting is toegestaan, zoals naar een McDonald’s restaurant gaan, maar matiging en het kiezen van gezonder voedsel, zelfs van fastfoodmenu’s, wordt aanbevolen.

Mag ik alcohol drinken?

Het is raadzaam om het alcoholgebruik tijdens de behandeling te beperken, vooral om het risico op mogelijke interacties met medicijnen of bijwerkingen te verminderen. Bespreek eventuele zorgen altijd met uw arts.

Waarin verschilt Wegovy van Ozempic?

Zowel Wegovy als Ozempic bevatten semaglutide als het werkzame bestanddeel. Hun dosering, toedieningsweg en door de FDA goedgekeurde indicaties kunnen echter verschillen. Wegovy is voornamelijk goedgekeurd voor gewichtscontrole, terwijl Ozempic voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes. Beide geneesmiddelen kunnen gewichtsverlies tot gevolg hebben, maar hun primaire doelen en doseringsschema’s zijn verschillend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *