Mounjaro (tirzepatide)

Wat is tirzepatide?

Tirzepatide is een van de nieuwste geneesmiddelen voor glykemische controle en gewichtsverlies bij patiënten met type 2 diabetes. 

Tirzepatide is een synthetische peptide die is ontwikkeld om als agonist (activerende molecule) te werken op twee specifieke receptoren: de GLP-1 receptor en de GIP receptor. Het unieke van deze stof is dat de moleculen tegelijkertijd op beide receptoren kunnen werken, waardoor een bifunctionele aanpak van de glykemische controle mogelijk is.

Kopen in Nederland

Kopen in België

Wat is Mounjaro?

Mounjaro is een geneesmiddel dat het werkzame bestanddeel tirzepatide bevat. Het is het enige geneesmiddel met deze werkzame stof. Het is bedoeld voor de behandeling van diabetes als aanvulling op andere geneesmiddelen of als op zichzelf staand geneesmiddel voor monotherapie. Als Mounjaro samen met metformine of insuline wordt ingenomen, moet de dosis van de laatste mogelijk aanzienlijk worden aangepast.

Het geneesmiddel wordt verkocht in de vorm van voorgevulde pennen met oplossing voor injectie. Er zijn geen generieke versies van dit geneesmiddel. Alle rechten op het werkzame bestanddeel en de handelsnaam behoren toe aan Eli Lilly and Company. Dit bedrijf is de fabrikant van Mounjaro. 

Werkingsmechanisme

GLP-1 receptoragonismeGIP-receptoragonisme
Insulinesecretie: GLP-1 receptor agonisten, zoals tirzepatide, verbeteren de glucose-afhankelijke insuline secretie. Wanneer de glucosespiegel in het bloed hoog is, zet tirzepatide de bètacellen van de alvleesklier aan om meer insuline af te geven.GIP is net als GLP-1 een incretinehormoon. De fysiologische rol ervan is complex, maar er is vastgesteld dat het een rol speelt bij het verbeteren van de glucoseafhankelijke insulinesecretie en bij het vetmetabolisme.
Verminderde glucagonafscheiding: Tegelijkertijd vermindert tirzepatide de glucagonafscheiding van alvleesklier alfacellen op een glucose-afhankelijke manier. Glucagon is een hormoon dat de bloedglucose verhoogt door het vrijkomen van glucagon uit de lever te bevorderen. Door glucagon te remmen helpt tirzepatide de bloedglucosespiegel te verlagen.De combinatie van GLP-1- en GIP-receptoragonisme kan resulteren in een additief of synergetisch effect, waardoor een betere glykemische controle wordt verkregen dan wanneer een van beide receptoren alleen wordt geactiveerd. Sommige onderzoeken suggereren dat activering van de GIP-receptor ook een rol zou kunnen spelen bij vetopslag, maar de implicaties hiervan in de context van de werking van tirzepatide blijven een actief studiegebied.
Vertraging van maaglediging: GLP-1-receptoragonisten vertragen de maaglediging, wat leidt tot een langzamere absorptie van voedingsstoffen uit het maagdarmkanaal. Dit biedt het extra voordeel van minder glucosepieken na de maaltijd.
Onderdrukking van de eetlust: Door hun werking op het centrale zenuwstelsel kunnen GLP-1 receptoragonisten de eetlust verminderen en verzadiging bevorderen, wat mogelijk helpt bij gewichtsbeheersing, een gunstig aspect voor veel mensen met T2DM.

Mounjaro (tirzepatide) voor afvallen

De effecten van tirzepatide, die we hierboven beschreven, zorgen voor krachtige resultaten bij het afvallen. Het onderdrukken van de eetlust, het vertragen van de maaglediging en het verminderen van de hoeveelheid glucose die mogelijk kan worden omgezet in vetophopingen helpen de patiënt allemaal om gewicht te verliezen. Dit is erg belangrijk voor patiënten met type 2 diabetes die meestal zwaarlijvig of te zwaar zijn. Afvallen maakt hun leven veel gemakkelijker omdat het de glykemische controle verbetert en het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Mounjaro is nog steeds niet goedgekeurd voor gewichtsverlies bij patiënten zonder type 2 diabetes. De kans is groot dat tirzepatide gebruikt gaat worden in een afslankmiddel, maar dat zal een nieuw middel zijn en geen Mounjaro. De farmaceutische praktijk kent genoeg voorbeelden van zo’n uitbreiding van indicaties. Dit gebeurde eerder met liraglutide en recenter met semaglutide. Beide middelen werden door Novo Nordisk ontwikkeld voor diabetici, maar worden nu actief gebruikt door gewone patiënten die moeten afvallen.

Online kopen met levering

Voor inwoners van EU-landen, in het bijzonder Nederland en België, is er een zeer handige optie om diabetes- en afslankmedicijnen online te kopen. Hiervoor moet je je registreren op een gespecialiseerd online gezondheidsplatform waar je advies, een recept en een snelle levering kunt krijgen. Het hele proces neemt slechts enkele minuten in beslag en is volledig online.

Mounjaro kan online gekocht worden, maar het kan moeilijk zijn om dit te doen. Er is een groot tekort aan dit medicijn in apotheken. Artsen moeten vaak alternatieven voorschrijven. Dit is echter geen probleem voor de patiënt, omdat de arts altijd de juiste medicatie zal vinden.

Kan ik Mounjaro kopen zonder recept?

Nee. Medicijnen op recept vereisen per definitie een recept van een bevoegd arts. Dit garandeert de veiligheid van de patiënt omdat de arts de voordelen en risico’s evalueert voordat hij een bepaald medicijn voorschrijft.

Zowel in Nederland als in België is het illegaal om medicijnen zonder recept te kopen, wat een aanzienlijk gezondheidsrisico met zich meebrengt. Het medicijn kan namaak, vervuild of niet geschikt voor de behandeling van uw aandoening blijken te zijn.

Moet je op zoek gaan naar Mounjaro in Kruidvat?

Nogmaals, het antwoord is nee. Deze winkel heeft nooit medicijnen op recept verkocht, zeker geen ernstige zoals Mounjaro. Je kunt je therapie aanvullen met voedingssupplementen die bij Kruidvat worden verkocht. Je moet wel eerst toestemming van je arts hebben voordat je dat doet. 

Prijs

Mounjaro is een van de duurste medicijnen in zijn klasse. Je kunt de huidige prijzen online controleren. Bespaar niet op je gezondheid. Vraag je arts hoe je de kosten voor je diabetesbehandeling vergoed kunt krijgen.

Hoe neem ik Mounjaro in?

Doseringsaanbevelingen (2,5 mg – 15 mg)

 • Beginfase: Tirzepatide moet worden gestart met een dosis van 2,5 mg eenmaal per week. Na vier weken moet de dosis worden verhoogd tot 5 mg per week.
 • Aanpassingsfase: Als verdere aanpassingen nodig zijn, kan de dosis worden verhoogd met 2,5 mg, maar zorg ervoor dat elke verandering ten minste vier weken na de laatste dosisverandering plaatsvindt.
 • Onderhoudsfase: Voor regelmatig gebruik variëren de aanbevolen doses van 5 mg tot 15 mg eenmaal per week. De maximaal getolereerde dosis mag echter niet hoger zijn dan 15 mg per week.

Als u een dosis overslaat, is het aan te raden deze in te nemen zodra u eraan denkt, maar binnen 4 dagen na het voorgeschreven tijdstip. Als deze periode langer is, sla dan de gemiste dosis over en neem de volgende dosis zoals gepland. Hervat daarna je normale wekelijkse inname van het geneesmiddel.

Hoe injecteren?

Mounjaro moet subcutaan worden geïnjecteerd, met mogelijke injectieplaatsen in de buik, dij of bovenarm. De injectie kan op elk moment gegeven worden, onafhankelijk van etenstijden. Echter, om mogelijke huidirritatie te minimaliseren, moeten de injectieplaatsen voor elke dosis worden afgewisseld. Als de patiënt ook insuline gebruikt, zorg er dan voor dat Mounjaro op een aparte plaats wordt toegediend. Patiënten dienen de instructies bij de verpakking te lezen alvorens het geneesmiddel toe te dienen.

Voorzorgsmaatregelen

Interactie met andere medicatie

 • Bij gelijktijdig gebruik van Mounjaro en metformine en/of een natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2i) remmer, blijf de huidige dosis van deze geneesmiddelen handhaven.
 • Bij toevoeging aan sulfonylureum en/of insuline is het raadzaam de hoeveelheid sulfonylureum of insuline te herzien. Dit helpt om het gevaar van een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) te verkleinen. Regelmatige monitoring van bloedsuikerwaarden is essentieel om de ideale dosering van sulfonylureum en insuline te bepalen.

Aanbevelingen voor specifieke patiëntgroepen

 • Verminderde Nierfunctie: Patiënten, zelfs die met een eindstadium nierziekte (ESRD), hebben geen dosisaanpassing nodig bij gebruik van Mounjaro. Omdat ervaringen met tirzepatide bij ernstige nierproblemen schaars zijn, is zorgvuldigheid bij toediening van groot belang.
 • Leverfunctiestoornissen: Voor patiënten met leverproblemen is een dosisaanpassing van Mounjaro niet nodig. Maar vanwege de beperkte ervaring bij patiënten met ernstige leverklachten, dient men extra voorzichtig te zijn bij het voorschrijven van dit geneesmiddel.
 • Jongeren: Het gebruik van tirzepatide bij jongeren onder de 18 jaar is nog niet vastgesteld. Er ontbreekt informatie over de veiligheid en effectiviteit van dit medicijn in deze leeftijdscategorie.

Contra-indicaties

 • Overgevoeligheid
 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Pancreatitis.

Bijwerkingen

 • Misselijkheid
 • diarree
 • Hypoglykemie
 • Buikpijn
 • Hartkloppingen
 • enz.

Ervaringen van patiënten en artsen

Mounjaro werd voor het eerst goedgekeurd voor gebruik in 2022. De ervaring met het gebruik ervan is zeer beperkt, vooral in de EU. Artsen erkennen de doeltreffendheid van dit geneesmiddel. Ozempic wordt echter nog steeds vaker gebruikt voor de behandeling van diabetes, en Wegovy en Saxenda voor gewichtsverlies. Mounjaro zal binnenkort vaker worden gebruikt. Dit heeft direct te maken met de levering van het medicijn aan apotheken.

Alternatieven (liraglutide en semaglutide)

EigenschapSemaglutideLiraglutideTirzepatide
Chemische KlasseGLP-1 receptor agonistGLP-1 receptor agonistGLP-1 and GIP receptor
Jaar van goedkeuring in de EU201820092022
MerknamenOzempic, Rybelsus, WegovyVictoza, SaxendaMounjaro
ToedieningsvormInjecteerbaar & OraalInjecteerbaarInjecteerbaar
ToedieningsfrequentieWekelijks (injecteerbaar) & Dagelijks (oraal)DagelijksWekelijks
Belangrijkste IndicatiesType 2 diabetes, obesitasType 2 diabetes, obesitasType 2 diabetes

Veelgestelde vragen

Hoeveel kilo kan ik afvallen?

Studies hebben aangetoond dat de meeste patiënten ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. Dit is een zeer goed cijfer. Het is echter niet mogelijk om van tevoren te voorspellen hoe effectief het medicijn voor je zal zijn.

Kan ik Mounjaro nemen als ik geen diabetes type 2 heb?

Nee, dat kan niet. Zelfs als je het zou willen, is het onwaarschijnlijk dat je het zou kunnen. De dokter zal je geen recept geven. Hij zal je Saxenda of Wegovy voorschrijven om af te vallen. 

Hoe lang duurt de therapie?

De behandeling voor diabetes kan erg lang duren. Als Mounjaro geschikt voor je is, kun je het medicijn meer dan een jaar gebruiken, totdat de arts besluit om te stoppen of de therapie te veranderen.

Kan Mounjaro verslavend zijn?

Er zijn geen aanwijzingen dat de werkzame stof in het medicijn afhankelijkheid kan veroorzaken. Gezien het feit dat andere GTP-1 receptor agonisten niet verslavend zijn, is er geen reden om aan te nemen dat tirzepatide een dergelijke eigenschap heeft.

Waarom moet ik een dieet volgen en een actieve levensstijl aanhouden?

Als u wilt afvallen, zal de medicatie u daarbij helpen. Het zal echter niet uit zichzelf een calorietekort creëren. Het creëert alleen gunstige omstandigheden hiervoor.

Mag ik alcohol drinken tijdens de behandeling?

Elimineer of beperk uw alcoholgebruik. Tirzepatide heeft geen wisselwerking met alcoholhoudende dranken, maar het kan de bijwerkingen verhogen en de behandeling ineffectief maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *