Mounjaro (tirzepatide)

Wat is tirzepatide?

Tirsepatide is een kunstmatig gecreëerde stof die is opgenomen in geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes type 2 en obesitas. Het is een dubbele agonist van GLP-1- en GIP-receptoren. De stof werd voor het eerst goedgekeurd voor gebruik in 2022 als onderdeel van het diabetes type 2 geneesmiddel Mounjaro.

Kopen in Nederland

Kopen in België

Hoe het werkt?

Tirzepatide bootst de eigenschappen van natuurlijke menselijke hormonen na – in grotere mate GIP, in mindere mate GLP-1. Het werkt op de juiste receptoren, maar heeft, in tegenstelling tot natuurlijke hormonen, een veel langere halfwaardetijd.

De stof verhoogt de glucose-afhankelijke insulinesecretie en remt de glucagonproductie. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze in reactie op een stijging van de bloedsuikerspiegel (bijv. na een maaltijd). 

Tirsepatide vertraagt ook de maaglediging. Hierdoor worden voedingsstoffen minder snel opgenomen, waardoor de bloedsuikercurve gedurende de dag uitgesproken pieken verliest.

De combinatie van GLP-1- en GIP-receptoragonisme kan leiden tot additieve of synergetische effecten. Studies bevestigen dat een dubbele agonist effectiever is dan een GLP-1 receptor agonist alleen.

Wat is Mounjaro?

Mounjaro is een geneesmiddel dat mensen met type 2 diabetes helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en gewicht te verliezen. Dit medicijn is niet bedoeld om af te vallen, maar het heeft wel zeer sterke gewichtsverliezende eigenschappen. Dit is erg nuttig voor type 2 diabetespatiënten die vaak problemen hebben met overgewicht.

Dergelijke gunstige eigenschappen zijn te danken aan het feit dat tirzepatide het centrale zenuwstelsel beïnvloedt en het hongergevoel onderdrukt. Ook kunnen patiënten van hun voedselverslaving afkomen, omdat ze voedsel niet meer zien als een middel om genot te verkrijgen. Dit alles maakt het mogelijk om het eetgedrag drastisch te veranderen en een aanzienlijk calorietekort te creëren.

Mounjaro wordt geproduceerd door Eli Lilly and Company. Dit is hetzelfde bedrijf dat een ander populair medicijn tegen glykemie produceert, Trulicity, met het actieve ingrediënt dulaglutide.

Het medicijn wordt geleverd in de vorm van spuitpennen gevuld met een kant-en-klare oplossing. Mounjaro is verkrijgbaar in doseringen van 2,5 tot 15 mg. Dit grote doseringsbereik maakt het medicijn beter aanpasbaar aan de behoeften en gezondheidstoestand van patiënten.

Mounjaro (tirzepatide) voor afvallen

De bovengenoemde eigenschappen van tirzepatide maken het een geweldige oplossing voor mensen die lijden aan obesitas of overgewicht in combinatie met een aantal co-morbiditeiten. Tests hebben bevestigd dat patiënten 15% van hun oorspronkelijke lichaamsgewicht kunnen verliezen (er zijn ook meer optimistische resultaten – tot 20%). Dit alles is alleen mogelijk met strikte naleving van het dieet en een actieve levensstijl, maar zelfs met dit in gedachten is dit resultaat indrukwekkend.

Mounjaro is niet goedgekeurd voor de behandeling van obesitas. Artsen zorgen ervoor dat alleen een type 2 diabetespatiënt een recept krijgt om deze injecties te kopen. Eind 2023 kreeg Eli Lilly and Company echter goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration om te beginnen met de verkoop van een medicijn tegen gewichtsverlies met het actieve ingrediënt tirzepatide onder de handelsnaam Zepbound. Het is bijna identiek aan Mounjaro, maar maakt een duidelijk onderscheid mogelijk tussen diabetes- en obesitasmedicijnen. De EU overweegt de indicaties voor Mounjaro uit te breiden. Zeer binnenkort zal de EMA het goedkeuren als een geneesmiddel voor gewichtsverlies.

Online kopen met levering

Voor inwoners van EU-landen, in het bijzonder Nederland en België, is er een zeer handige optie om diabetes- en afslankmedicijnen online te kopen. Hiervoor moet je je registreren op een gespecialiseerd online gezondheidsplatform waar je advies, een recept en een snelle levering kunt krijgen. Het hele proces verloopt volledig online, maar is zo eenvoudig dat het zelfs voor de niet-gevorderde internetgebruiker toegankelijk is.

Dit is hoe het proces van het bestellen van medicijnen op de website van het aanbevolen medische platform wordt beschreven:

Online kopen met levering

Mounjaro kan online gekocht worden, maar het kan moeilijk zijn om dit te doen. Er is een groot tekort aan dit medicijn in apotheken. Artsen moeten vaak alternatieven voorschrijven. Dit is echter geen probleem voor de patiënt, omdat de arts altijd de juiste medicatie zal vinden.

Kan ik Mounjaro kopen zonder recept?

Nee. Medicijnen op recept vereisen per definitie een recept van een bevoegd arts. Dit garandeert de veiligheid van de patiënt omdat de arts de voordelen en risico’s evalueert voordat hij een bepaald medicijn voorschrijft.

Zowel in Nederland als in België is het illegaal om medicijnen zonder recept te kopen, wat een aanzienlijk gezondheidsrisico met zich meebrengt. Het medicijn kan namaak, vervuild of niet geschikt voor de behandeling van uw aandoening blijken te zijn.

Moet je op zoek gaan naar Mounjaro (tirzepatide) in Kruidvat?

Nogmaals, het antwoord is nee. Deze winkel heeft nooit medicijnen op recept verkocht, zeker geen ernstige zoals Mounjaro. Je kunt je therapie aanvullen met voedingssupplementen die bij Kruidvat worden verkocht. Je moet wel eerst toestemming van je arts hebben voordat je dat doet. Je moet je ook realiseren dat supplementen geen medicijnen kunnen vervangen. Het kan verstandig zijn om supplementen voor gewichtsverlies te nemen, maar als je diabetes type 2 hebt, moet je alleen specifieke diabetesmedicijnen nemen.

Amazon verkoopt sinds kort medicijnen via de Amazon Pharmacy-service. Het is alleen beschikbaar in de VS. Zal Kruidvat hetzelfde pad volgen? Tot nu toe hebben de topmanagers van de winkelketen nog geen plannen in die richting aangekondigd. De lancering van een dergelijk project gaat gepaard met enkele moeilijkheden, dus het is beter om niet te wachten, maar gebruik te maken van de diensten van legale online verkopers.

Prijs

Mounjaro is een van de duurste medicijnen in zijn klasse. Je kunt de huidige prijzen online controleren. Bespaar niet op je gezondheid. Vraag je arts hoe je de kosten voor je diabetesbehandeling vergoed kunt krijgen.

Hoe neem ik Mounjaro in?

Doseringsaanbevelingen (2,5 mg – 15 mg)

 • Beginfase: Tirzepatide moet worden gestart met een dosis van 2,5 mg eenmaal per week. Na vier weken moet de dosis worden verhoogd tot 5 mg per week.
 • Aanpassingsfase: Als verdere aanpassingen nodig zijn, kan de dosis worden verhoogd met 2,5 mg, maar zorg ervoor dat elke verandering ten minste vier weken na de laatste dosisverandering plaatsvindt.
 • Onderhoudsfase: Voor regelmatig gebruik variëren de aanbevolen doses van 5 mg tot 15 mg eenmaal per week. De maximaal getolereerde dosis mag echter niet hoger zijn dan 15 mg per week.

Als u een dosis overslaat, is het aan te raden deze in te nemen zodra u eraan denkt, maar binnen 4 dagen na het voorgeschreven tijdstip. Als deze periode langer is, sla dan de gemiste dosis over en neem de volgende dosis zoals gepland. Hervat daarna je normale wekelijkse inname van het geneesmiddel.

Hoe injecteren?

Mounjaro moet subcutaan worden geïnjecteerd, met mogelijke injectieplaatsen in de buik, dij of bovenarm. De injectie kan op elk moment gegeven worden, onafhankelijk van etenstijden. Echter, om mogelijke huidirritatie te minimaliseren, moeten de injectieplaatsen voor elke dosis worden afgewisseld. Als de patiënt ook insuline gebruikt, zorg er dan voor dat Mounjaro op een aparte plaats wordt toegediend. Patiënten dienen de instructies bij de verpakking te lezen alvorens het geneesmiddel toe te dienen.

Voorzorgsmaatregelen

Interactie met andere medicatie

 • Bij gelijktijdig gebruik van Mounjaro en metformine en/of een natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2i) remmer, blijf de huidige dosis van deze geneesmiddelen handhaven.
 • Bij toevoeging aan sulfonylureum en/of insuline is het raadzaam de hoeveelheid sulfonylureum of insuline te herzien. Dit helpt om het gevaar van een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) te verkleinen. Regelmatige monitoring van bloedsuikerwaarden is essentieel om de ideale dosering van sulfonylureum en insuline te bepalen.

Aanbevelingen voor specifieke patiëntgroepen

 • Verminderde Nierfunctie: Patiënten, zelfs die met een eindstadium nierziekte (ESRD), hebben geen dosisaanpassing nodig bij gebruik van Mounjaro. Omdat ervaringen met tirzepatide bij ernstige nierproblemen schaars zijn, is zorgvuldigheid bij toediening van groot belang.
 • Leverfunctiestoornissen: Voor patiënten met leverproblemen is een dosisaanpassing van Mounjaro niet nodig. Maar vanwege de beperkte ervaring bij patiënten met ernstige leverklachten, dient men extra voorzichtig te zijn bij het voorschrijven van dit geneesmiddel.
 • Jongeren: Het gebruik van tirzepatide bij jongeren onder de 18 jaar is nog niet vastgesteld. Er ontbreekt informatie over de veiligheid en effectiviteit van dit medicijn in deze leeftijdscategorie.

Contra-indicaties

 • Overgevoeligheid
 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Pancreatitis.

Bijwerkingen

 • Misselijkheid
 • diarree
 • Hypoglykemie
 • Buikpijn
 • Hartkloppingen
 • enz.

Ervaringen van patiënten en artsen

Mounjaro werd voor het eerst goedgekeurd voor gebruik in 2022. De ervaring met het gebruik ervan is zeer beperkt, vooral in de EU. Artsen erkennen de doeltreffendheid van dit geneesmiddel. Ozempic wordt echter nog steeds vaker gebruikt voor de behandeling van diabetes, en Wegovy en Saxenda voor gewichtsverlies. Mounjaro zal binnenkort vaker worden gebruikt. Dit heeft direct te maken met de levering van het medicijn aan apotheken.

Alternatieven (liraglutide en semaglutide)

EigenschapSemaglutideLiraglutideTirzepatide
Chemische KlasseGLP-1 receptor agonistGLP-1 receptor agonistGLP-1 and GIP receptor
Jaar van goedkeuring in de EU201820092022
MerknamenOzempic, Rybelsus, WegovyVictoza, SaxendaMounjaro
ToedieningsvormInjecteerbaar & OraalInjecteerbaarInjecteerbaar
ToedieningsfrequentieWekelijks (injecteerbaar) & Dagelijks (oraal)DagelijksWekelijks
Belangrijkste IndicatiesType 2 diabetes, obesitasType 2 diabetes, obesitasType 2 diabetes

Veelgestelde vragen

Wijkt de prijs van Mounjaro (tirzepatide) in België af van de prijs in Nederland?

Omdat Mounjaro in België en Nederland niet online wordt verkocht, is het moeilijk om de prijs te vergelijken. Als je echter kijkt naar de prijs van andere diabetes- en obesitasmedicijnen, dan kunnen deze in Nederland iets goedkoper zijn. De prijs wordt ook beïnvloed door het feit dat België en Nederland verschillende online platforms hebben met een verschillend prijsbeleid. Houd er rekening mee dat je geen geld kunt besparen (of zelfs maar een bestelling kunt plaatsen) als je via een Nederlandse website een bestelling plaatst voor levering in België en omgekeerd.

Hoe lang kan het duren om een online bestelling te plaatsen?

Hierboven kun je kennismaken met het algoritme voor het online bestellen van een geneesmiddel op basis van een digitaal recept. Het verkrijgen van dit recept neemt, in tegenstelling tot een bezoek aan de dokter, zeer weinig tijd in beslag. Hier is een ruwe schatting van de tijd die nodig is voor een van de legale online platforms:

Hoeveel kilo kan ik afvallen?

De meeste patiënten verliezen 10, 15 of zelfs 20% van hun gewicht. Patiënten met diabetes type 2 verliezen minder gewicht (ongeveer 10%) dan patiënten zonder diabetes (15-20%). Het is onmogelijk om van tevoren te voorspellen of een medicijn voor jou net zo effectief zal zijn.

Kan ik Mounjaro nemen als ik geen diabetes type 2 heb?

Nee, u kunt Mounjaro niet innemen. Wacht tot tirzepatide is goedgekeurd in de EU voor gewichtsverlies, of beter nog, bespreek met je arts de keuze van alternatieven. Er zijn er genoeg en ze kunnen heel effectief zijn.

Hoe lang duurt de therapie?

De behandeling voor diabetes kan erg lang duren. Als Mounjaro geschikt voor je is, kun je het medicijn meer dan een jaar gebruiken, totdat de arts besluit om te stoppen of de therapie te veranderen. Hetzelfde geldt voor de behandeling van obesitas. Stabiele resultaten kun je verwachten na ongeveer 68 weken, hoewel het gewichtsverlies al veel eerder begint.

Kan Mounjaro verslavend zijn?

Er zijn geen aanwijzingen dat de werkzame stof in het medicijn afhankelijkheid kan veroorzaken. Gezien het feit dat andere GTP-1 receptor agonisten niet verslavend zijn, is er geen reden om aan te nemen dat tirzepatide een dergelijke eigenschap heeft.

Waarom moet ik een dieet volgen en een actieve levensstijl aanhouden?

Als u wilt afvallen, zal de medicatie u daarbij helpen. Het zal echter niet uit zichzelf een calorietekort creëren. Het creëert alleen gunstige omstandigheden hiervoor.

Mag ik alcohol drinken tijdens de behandeling?

Elimineer of beperk uw alcoholgebruik. Tirzepatide heeft geen wisselwerking met alcoholhoudende dranken, maar het kan de bijwerkingen verhogen en de behandeling ineffectief maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *