Afvallen met proteïne shake: effectief advies en ervaringen

De afgelopen jaren zijn eiwitshakes (proteïne shakes) uitgegroeid tot een populair supplement op het gebied van gewichtsbeheersing en fitness. Deze shakes zijn niet alleen voorbehouden aan bodybuilders, maar zijn nu geschikt voor een breed scala aan mensen die willen afvallen, vetvrije spieren willen opbouwen of gewoon hun eiwitinname willen verhogen. Hier verdiepen we ons in de wetenschap en praktische toepassingen van het gebruik van eiwitshakes als hulpmiddel bij gewichtsverlies.

PhenQ

De rol van eiwit in het lichaam

Voordat we ingaan op de shakes, is het belangrijk om de rol van eiwitten in ons lichaam te begrijpen. Eiwitten zijn complexe moleculen gemaakt van aminozuren, die vaak de bouwstenen van het leven worden genoemd. Ze spelen een cruciale rol in:

 • Reparatie en opbouw van weefsels
 • Ze dienen als enzymen en vergemakkelijken biochemische reacties
 • Hormoonsynthese
 • Ondersteuning van de immuunfunctie
 • Structuur geven aan cellen en weefsels.

Eiwit en afvallen: het verband

Verschillende mechanismen verklaren de relatie tussen een verhoogde eiwitinname en gewichtsverlies:

 1. Verzadiging en controle over de eetlust: Eiwitrijke voeding of supplementen geven iemand langer een verzadigd gevoel. Deze verminderde eetlust kan leiden tot een verminderde calorie-inname.
 2. Thermisch effect van voeding (TEF): Het lichaam verbruikt energie (verbrandt calorieën) om voedsel te verteren. Eiwit heeft een hogere TEF in vergelijking met koolhydraten en vetten. Het consumeren van meer eiwit kan dus resulteren in het verbranden van meer calorieën tijdens de spijsvertering.
 3. Onderhoud en groei van vetvrije spiermassa: In combinatie met weerstandstraining kan voldoende eiwitinname helpen om vetvrije spiermassa op te bouwen of te behouden. Aangezien spieren metabolisch actief zijn, kan het behoud ervan helpen bij het verbranden van meer calorieën in rust.

Proteïne shakes: voordelen om af te vallen

Verzadiging en eetlustregulatie

Eiwit heeft, in vergelijking met koolhydraten en vetten, een meer uitgesproken effect op het gevoel van verzadiging. De onderliggende mechanismen zijn onder andere:


PhenQ

 • Ghreline regulering: Eiwitinname kan het ghrelinegehalte (het ‘hongerhormoon’) effectiever onderdrukken dan andere macronutriënten. Lagere ghrelineniveaus kunnen leiden tot minder eetlust.
 • Afgifte van verzadigingshormonen: Consumptie van eiwitten stimuleert de afgifte van peptiden zoals PYY en GLP-1, die gevoelens van volheid en tevredenheid bevorderen.

Thermogeen effect van eiwit

Het thermische effect van voeding (TEF) is de energie die wordt verbruikt tijdens de vertering, absorptie en opslag van voedingsstoffen. Eiwitten hebben een TEF van ongeveer 20-30%, wat betekent dat voor elke 100 calorieën uit eiwit, 20-30 calorieën worden gebruikt bij de verwerking ervan. Dit is aanzienlijk hoger dan de TEF van vetten (0-3%) en koolhydraten (5-10%), waardoor eiwitten een metabolisch voordeel hebben bij gewichtsbeheersing.

Afvallen met proteïne shake

Verbetering van de lichaamssamenstelling

Het behoud van spierweefsel tijdens een calorietekort is cruciaal voor een gezonde stofwisseling op de lange termijn. Eiwitshakes kunnen:

 • Spiereiwitsynthese ondersteunen: Regelmatige inname, vooral na de training, ondersteunt spierherstel en groei.
 • Spierkatabolisme voorkomen: In caloriebeperkte diëten helpt voldoende eiwitconsumptie de spierafbraak voor energie te minimaliseren.

Handige caloriebeheersing

 • Uniforme calorie-inhoud: Voorgeformuleerde eiwitshakes bieden een gestandaardiseerde calorie-inhoud, zodat mensen niet onbedoeld te veel calorieën binnenkrijgen.
 • Shakes op maat: Door geselecteerde ingrediënten toe te voegen (zoals groenten, zaden of bessen), kan men het voedingsprofiel van de shake verbeteren zonder een aanzienlijk aantal calorieën toe te voegen.

Behoud van metabolische snelheid

Bij gewichtsverlies heeft het lichaam de natuurlijke neiging om de basale stofwisselingssnelheid (BMR) te verlagen. Dit is vooral waar bij diëten die resulteren in aanzienlijk spierverlies. Aangezien spierweefsel metabolisch actief is, kan het behouden of zelfs opbouwen van spieren met behulp van eiwitshakes een drastische daling van de BMR voorkomen, wat helpt bij gewichtsbehoud op de lange termijn.

Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel

Pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen leiden tot meer honger en trek. Eiwit:

 • Heeft een lage glycemische belasting: Dit betekent dat het een langzamere en stabielere stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt in vergelijking met veel koolhydraten.
 • Verbetert de insulinegevoeligheid: Na verloop van tijd kan regelmatige eiwitinname, in combinatie met lichaamsbeweging, verbeteren hoe lichaamscellen reageren op insuline, een kritieke factor in gewichtsbeheersing en metabolische gezondheid.

Voedingsaanvulling

Hoewel niet alle eiwitshakes gelijk zijn, bevatten veel hoogwaardige formules:

 • Essentiële vitaminen en mineralen: Deze helpen bij het optimaliseren van metabolische paden met betrekking tot gewichtsbeheersing.
 • Vezels: Sommige shakes zijn verrijkt met voedingsvezels, waardoor verzadiging wordt bevorderd en de spijsvertering wordt ondersteund.
Afvallen met proteïne shake

Proteïne shakes en afvallen: contra-indicaties en overwegingen

Hoewel eiwitshakes hun positie als waardevol hulpmiddel bij gewichtsbeheersing voor veel mensen hebben verstevigd, zijn ze niet universeel geschikt. Een kritische benadering, gebaseerd op medische en voedingskundige kennis, is van het grootste belang bij het bepalen van hun geschiktheid voor specifieke populaties of aandoeningen.

1. Personen met nieraandoeningen


PhenQ

 • Verhoogde belasting van de nieren: Overmatige eiwitconsumptie kan de druk op aangetaste nieren verhogen, wat de progressie van chronische nierziekte kan versnellen.
 • Verandering in elektrolytenbalans: Sommige eiwitsupplementen kunnen de kalium- en fosforspiegels beïnvloeden, die nauwlettend in de gaten worden gehouden bij mensen met nieraandoeningen.

2. Mensen met een leverziekte

Verstoord eiwitmetabolisme: De lever speelt een centrale rol in de eiwitsynthese en -afbraak. Bij mensen met leverziekten, vooral cirrose, kan een overvloed aan eiwitten leiden tot hepatische encefalopathie, een afname van de hersenfunctie.

3. Lactose-intolerante personen

Spijsverteringsproblemen: Op wei en caseïne gebaseerde eiwitpoeders bevatten lactose. De consumptie hiervan kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree bij personen die lactose-intolerant zijn.

4. Mensen met allergieën of gevoeligheden

Allergene eiwitten: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor specifieke eiwitbronnen. Soja-eiwit kan bijvoorbeeld reacties uitlokken bij mensen met een soja-allergie. Het is cruciaal om ingrediëntenlijsten te lezen en een eiwitbron te kiezen die overeenkomt met iemands allergeenprofiel.

5. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven

Onbekende additieven en verontreinigingen: Sommige eiwitpoeders kunnen zware metalen, kunstmatige toevoegingen of andere verontreinigingen bevatten. Het risico op blootstelling van de foetus of pasgeborene aan deze elementen is een punt van zorg, en daarom moeten zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven het supplementeren van eiwitten met voorzichtigheid benaderen en idealiter onder begeleiding van een professional uit de gezondheidszorg.

6. Personen met bepaalde stofwisselingsziekten

Fenylketonurie (PKU): Dit is een genetische aandoening waarbij het lichaam het aminozuur fenylalanine niet kan metaboliseren. Aangezien de meeste eiwitshakes rijk zijn aan fenylalanine, zijn ze gecontra-indiceerd voor mensen met PKU.

7. Mensen die op zoek zijn naar volwaardige voeding

Beperkt voedingsstoffen spectrum: Hoewel eiwitshakes rijk zijn aan voedingsstoffen, kunnen ze het uitgebreide voedingsprofiel van volwaardige voeding niet vervangen. Voor mensen die streven naar holistische voeding uit volwaardige voedingsbronnen zijn eiwitshakes misschien een ongeschikt alternatief.

8. Personen met medicijnen die het eiwitmetabolisme beïnvloeden

Interacties tussen medicijnen en voedingsstoffen: Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met een hoge eiwitinname, ofwel door de eiwitstofwisseling te beïnvloeden of door de absorptie en werkzaamheid van het medicijn te veranderen. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt en eiwitsupplementen overweegt.

Proteïne shakes of afslankshakes?

Op het gebied van voedingssupplementen zijn proteïne shakes en afslankshakes de belangrijkste keuzes geworden voor verschillende gezondheids- en fitnessdoelen. Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, hebben ze verschillende samenstellingen, doelen en toepassingen. Hier beginnen we aan een genuanceerd onderzoek om onderscheid te maken tussen de twee, geleid door een medische en voedingskundige lens.

Kerndoel en doelstelling

 • Gewone eiwitshakes: Deze shakes zijn voornamelijk samengesteld om iemands dagelijkse eiwitinname aan te vullen, en zijn bedoeld voor mensen die spierherstel, groei en de algehele eiwitbalans willen verbeteren. Ze zijn vooral populair onder atleten, bodybuilders en mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen.
 • PhenQ
 • Shakes voor gewichtsverlies: Deze shakes zijn ontwikkeld om het gewicht te beheersen en dienen vaak als maaltijdvervangers. Ze bevatten niet alleen eiwitten, maar ook een uitgebalanceerde hoeveelheid koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen, met als doel een nutriëntrijke oplossing te bieden met minder calorieën dan een gewone maaltijd.

Voedingssamenstelling

 • Gewone eiwitshakes: Overwegend eiwitrijk, met minimale hoeveelheden koolhydraten, vetten en andere micronutriënten. Het hoofdingrediënt is meestal een eiwitbron zoals wei-, caseïne-, soja- of erwteneiwit.
 • Shakes voor gewichtsverlies: Deze hebben een meer holistisch voedingsprofiel. Naast eiwitten bevatten ze vaak voedingsvezels voor verzadiging, essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen voor een optimale lichaamsfunctie en soms zelfs toegevoegde kruiden of stoffen zoals groene thee-extract voor hun potentiële metabolische voordelen.

Calorie-inhoud

 • Gewone eiwitshakes: Hun caloriegehalte is voornamelijk afkomstig van proteïne. Sommige bevatten extra ingrediënten zoals BCAA’s of creatine, maar deze veranderen de calorische waarde niet significant.
 • Shakes voor gewichtsverlies: Geformuleerd om calorie-gecontroleerd te zijn, bieden ze een evenwichtige inname van voedingsstoffen binnen een beperkt calorie-raamwerk, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die hun dagelijkse calorie-inname willen verminderen.

Gebruik en toepassing

 • Regelmatige eiwitshakes: Worden vaak geconsumeerd na de training om spierherstel te ondersteunen of als supplement om aan de dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Ze zijn meestal niet bedoeld om hele maaltijden te vervangen.
 • Shakes voor gewichtsverlies: Vaak gebruikt als vervanging van een of meer hoofdmaaltijden om een calorietekort te creëren. Ze kunnen ook dienen als een gecontroleerde snackoptie, om de consumptie van minder voedzame, calorierijke alternatieven te voorkomen.

Toevoegingen en verbeteringen

 • Gewone eiwitshakes: Kunnen ingrediënten bevatten die de spiersynthese en het herstel ondersteunen, zoals BCAA’s, glutamine of zelfs kleine hoeveelheden elektrolyten.
 • Shakes voor gewichtsverlies: Vaak verrijkt met bestanddelen die gewichtsverlies ondersteunen, zoals thermogene middelen, eetlustremmers of stofwisselingsboosters. Sommige bevatten ook probiotica om de darmgezondheid te ondersteunen of vezels om het gevoel van verzadiging te versterken.

Proteïne shakes vs. supplementen voor afvallen

KenmerkProteïne shakesAfslanksupplementen
WerkingsmechanismenEiwit heeft als voornaamste functie om verzadiging te bevorderen, spieronderhoud en -groei te ondersteunen, en te profiteren van het thermogene effect van eiwitvertering. De stofwisselingsvoordelen zijn voornamelijk passief.Deze zijn specifiek ontworpen om bepaalde aspecten van gewichtsbeheersing actief te richten. Mechanismen kunnen bestaan uit eetlustonderdrukking, stofwisselingsverhoging, koolhydraatabsorptievermindering of vetbinding.
Ingrediënten & DiversiteitMeestal bevatten ze eiwit uit bronnen zoals wei, soja, caseïne of plantaardige alternatieven. Sommige kunnen toegevoegde vitaminen en mineralen bevatten, maar de primaire focus ligt op eiwitsuppletie.Deze bevatten een breder spectrum van actieve ingrediënten, van natuurlijke extracten zoals groene thee tot synthetische stoffen zoals orlistat.
Duur van WerkzaamheidDe effecten duren zolang het eiwit in het systeem aanwezig is, vaak zijn meerdere porties nodig gedurende de dag.Afhankelijk van hun formule bieden sommige supplementen langdurige effecten. Vetbinders en eetlustremmers kunnen bijvoorbeeld langdurige voordelen bieden met minder doses.
Specificiteit en PrecisieZe helpen bij gewichtsverlies, maar hun primaire ontwerp is niet gewichtsreductie. Ze zijn meer een algemeen gezondheids- en fitnessproduct.Deze zijn expliciet gemaakt voor gewichtsverlies, gericht op specifieke metabole, spijsverterings- of eetlustgerelateerde facetten van het gewichtsbeheerproces.
Veiligheid en BijwerkingenOver het algemeen veilig binnen aanbevolen grenzen, maar overconsumptie kan de nieren belasten bij daarvoor gevoelige personen.Sommige supplementen zijn grondig getest en als veilig beschouwd, maar andere kunnen bijwerkingen hebben variërend van lichte spijsverteringsklachten tot ernstigere complicaties.
Naleving en GebruiksgemakVereist voorbereiding, wat niet altijd handig is. Hun omvangrijke aard is mogelijk niet geschikt voor alle levensstijlen.Vaak verkrijgbaar in gemakkelijk mee te nemen pil-, capsule- of tabletvormen, waardoor ze meer geschikt zijn voor consistent gebruik.

Afvallen met een proteïne shake: ervaringen

Veel mensen die willen afvallen, hebben geprobeerd om eiwitshakes te gebruiken als een van de hulpmiddelen. Ondanks de behaalde resultaten is dit geen universele afslankmethode waar je op kunt vertrouwen. Eiwitshakes kunnen verzadiging bevorderen en spiermassa behouden, maar dit is vaak niet genoeg voor optimaal gewichtsverlies. Het leeuwendeel van het succes hangt af van een uitgebalanceerd dieet en consistente lichaamsbeweging. Simpel gezegd, hoewel eiwitshakes heilzaam zijn, zijn ze slechts één radertje in het complexe mechanisme van allesomvattende gewichtsbeheersing, zoals blijkt uit de echte ervaringen van mannen en vrouwen.

Conclusies

Eiwitshakes kunnen een krachtig hulpmiddel zijn in het arsenaal van afvallers als ze doordacht worden gebruikt en deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet en levensstijl. Als je het wetenschappelijke bewijs begrijpt en weloverwogen keuzes maakt, kun je gewichtsverlies effectief ondersteunen. Verwacht echter niet te veel van deze manier van afvallen. Gewone eiwitshakes zijn niet gemaakt om af te vallen. Daar zijn speciale supplementen voor. Maar welke hulpmethode je ook kiest – zonder een dieet en een actieve levensstijl is het onwaarschijnlijk dat je de gewenste resultaten behaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *