Saxenda

Saxenda is een geneesmiddel met als werkzame stof liraglutide dat bedoeld is voor gewichtsverlies. Het is een injectie die mensen met obesitas of overgewicht in combinatie met comorbiditeiten (diabetes type 2, hart- en vaatziekten, apneu, enz.) kan helpen. Het werd in 2015 goedgekeurd voor gebruik in de EU en wordt sindsdien verkocht in België, Nederland, Duitsland en andere landen. Het kan zelfs online worden gekocht.

Kopen in Nederland

Kopen in België

Saxenda online kopen

Vandaag de dag heeft de digitale transformatie zich verspreid over bijna alle gebieden van ons leven, waaronder gezondheidszorg en voorschrijven. Dankzij de moderne technologie in België en Nederland is het nu mogelijk om geneesmiddelen zoals Saxenda online te kopen, op voorwaarde dat de juiste procedures en veiligheidsnormen worden gevolgd.

Raadpleging, online voorschrijven en levering

De eerste stap in het online aankoopproces is de raadpleging. Sommige platforms bieden virtuele consulten met gekwalificeerde artsen en apothekers. Na het bekijken van je medische geschiedenis en huidige gezondheidstoestand, kan je arts besluiten om een recept uit te schrijven voor Saxenda, dat vaak wordt voorgeschreven voor gewichtsbeheersing.

Zodra het recept is uitgeschreven, hoef je niets meer te doen. Terwijl u voorheen naar een apotheek moest gaan, wordt het recept nu rechtstreeks naar de apotheek gestuurd, die de levering organiseert. Alles gebeurt in een digitale omgeving, dus de doorlooptijd is aanzienlijk korter en soms niet langer dan 24 uur.

Tips en advies over veilig Saxenda kopen

Controleer op betrouwbaarheid: Ga voor gecertificeerde online platformen en apotheken. In België en Nederland moeten online apotheken een overheidsaccreditatie hebben.

 • Lees beoordelingen: Lees beoordelingen en ervaringen van andere klanten.
 • Vertrouwelijke informatie: Zorg ervoor dat je gezondheids- en persoonlijke informatie veilig is.
 • Duidelijke communicatie: Kies platforms die duidelijke communicatiekanalen en klantenservice bieden.
 • Zorg voor een recept: aanbiedingen om zonder recept te kopen moeten worden genegeerd.

Kopen zonder recept: hoe is dit mogelijk?

Er zijn veel oplichters die receptvrije medicijnen aanbieden. Sommigen slagen er zelfs in om ze te kopen. Dit is echter illegaal en heeft geen zin. Je hebt veel meer baat bij online kopen dan bij proberen te kopen zonder recept en begeleiding. Als je een indicatie hebt voor Saxenda, zorg er dan voor dat een arts je een recept geeft voor dit of een ander meer geschikt medicijn voor gewichtsverlies.

Saxenda kopen bij Kruidvat: aanbevelingen

Er worden zoveel gezondheidsproducten verkocht in de Kruidvat winkelketen. Daarom denken mensen in Nederland en België dat je er elk populair geneesmiddel kunt kopen. Dit is echter niet het geval. Saxenda noch zijn alternatieven worden er verkocht. Je vindt er wel voedingssupplementen, maar die hebben weinig te maken met afslankmedicijnen. Zou dit receptgeneesmiddel in de toekomst in Kruidvat kunnen verschijnen? Waarschijnlijk niet. 

Waar is de beste prijs voor Saxenda?

Je kunt een lange reis maken naar de apotheken in jouw stad om de beste prijs te vinden. Maar het is veel gemakkelijker om de website van het online platform te bezoeken en de prijzen van het geneesmiddel te bekijken. Je zult meteen zien of de prijs goed genoeg is voor jou. Houd er rekening mee dat de prijs al inclusief doktersconsult en levering is.

Saxenda is een duur medicijn, maar het is goedkoper dan Wegovy en Ozempic die erop lijken. Bovendien kun je altijd een grootverpakking nemen en zo aanzienlijk besparen.

Wat u moet weten voordat u Saxenda koopt

Als u wilt afvallen met liraglutide-injecties, moet u bekend zijn met een aantal kenmerken van deze medicatie. Wij zijn er om u te helpen. Hieronder hebben we alle belangrijke informatie verzameld die je kan helpen de juiste medicatie te kiezen en hoge resultaten van de therapie te krijgen. Maar vergeet niet dat dit geen vervanging is voor het consult van een arts en officiële instructies. Alleen deze twee bronnen kunnen je volledige en relevante informatie geven.

Contra-indicaties

 • Overgevoeligheid voor liraglutide of enig ander bestanddeel van het preparaat: Personen die allergische reacties vertonen na toediening moeten het gebruik stoppen en medische hulp zoeken.
 • Zwangerschap en borstvoeding: Het gebruik van Saxenda wordt niet aanbevolen tijdens zwangerschap of borstvoeding vanwege onvoldoende gegevens over de veiligheid.
 • Bepaalde medische aandoeningen: Personen met bepaalde aandoeningen zoals ernstige gastro-intestinale ziekte, pancreatitis, of bepaalde schildklieraandoeningen moeten voorzichtig zijn.

Voorzorgsmaatregelen

 • Monitoring: Regelmatige medische controle is essentieel bij het starten met Saxenda, vooral in de eerste weken, om eventuele bijwerkingen of reacties op te sporen.
 • Rijvaardigheid en bediening van machines: Saxenda kan duizeligheid of vermoeidheid veroorzaken. Het is raadzaam om bekend te zijn met hoe je op het medicijn reageert voordat je gaat rijden of machines gaat bedienen.
 • Alcoholgebruik: Het is aan te raden om alcoholgebruik te beperken of te vermijden tijdens de behandeling met Saxenda, aangezien alcohol de bijwerkingen van het medicijn kan versterken.
 • Interactie met andere medicijnen: Sommige medicijnen kunnen interageren met Saxenda, waardoor de werking van beide medicijnen kan veranderen. Het is cruciaal om je arts te informeren over alle medicijnen die je inneemt, inclusief over-the-counter producten en kruidensupplementen.
 • Tekenen van pancreatitis: Saxenda kan in zeldzame gevallen pancreatitis veroorzaken. Als je ernstige en aanhoudende buikpijn ervaart, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.

Bijwerkingen

Bijwerking GroepBeschrijving
Gastro-intestinale bijwerkingenMisselijkheid Braken DiarreeObstipatieBuikpijn
Metabole bijwerkingenHypoglykemie (laag bloedsuikergehalte)
Neurologische bijwerkingenDuizeligheidHoofdpijn
Psychiatrische bijwerkingenInsomnia (slapeloosheid)Verminderde eetlust
Huid- en onderhuidaandoeningenUitslagPruritus (jeuk)
Algemene bijwerkingenVermoeidheidReacties op de injectieplaats

Ervaringen: is Saxenda zo goed voor gewichtsverlies als je denkt?

Positieve feedback

 • Effectiviteit: Een aanzienlijk aantal patiënten heeft aangegeven dat Saxenda hen daadwerkelijk heeft geholpen bij hun gewichtsverliesdoelen. Ze merkten zichtbare veranderingen op in zowel hun gewicht als hun algehele gezondheidstoestand.
 • Verbeterd welzijn: Naast gewichtsverlies meldden veel patiënten ook verbeteringen in hun algehele welzijn. Dit omvatte een hoger energieniveau, betere slaapkwaliteit en een positievere gemoedstoestand.
 • Gemak van gebruik: De once-a-day injecteerbare vorm is voor velen een voordeel gebleken, waardoor ze het gemakkelijk in hun dagelijkse routine konden opnemen.

Erkenning van negatieve ervaringen

We begrijpen dat elk medicijn anders werkt voor elke persoon. Terwijl velen positieve ervaringen hebben gerapporteerd, waren er ook enkele patiënten die minder tevreden waren.

 • Bijwerkingen: Zoals eerder besproken, hebben sommige patiënten bijwerkingen ondervonden. Dit was een voornaamste reden voor ontevredenheid. Als u zich zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen, raden we aan om direct met uw arts te praten. Uw arts kan doseringsaanpassingen aanbevelen of u voorzien van aanvullend advies om ongemak te minimaliseren.
 • Verwachtingsbeheer: Soms kan ontevredenheid ook voortkomen uit onrealistische verwachtingen. Het is belangrijk te begrijpen dat Saxenda een hulpmiddel is en geen wondermiddel. Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging spelen nog steeds een cruciale rol in uw gewichtsverliesreis.

Werkzaamheid bevestigd door klinische onderzoeken

Kenmerken van de geteste patiëntenDuur van de toediening van Saxenda (weken)Percentage patiënten dat tussen de 5 en 10% van hun gewicht verloor (%)Percentage patiënten dat meer dan 10% van hun gewicht is kwijtgeraakt (%)
Obese patiënten (BMI ≥30 kg/m²) of patiënten met overgewicht (BMI ≥27 kg/m²) met dyslipidemie en/of hypertensie5663,532,8
Obese patiënten en patiënten met overgewicht met onvoldoende gecontroleerde diabetes mellitus type 25649,822,9
Patiënten met obesitas en matige of ernstige obstructieve slaapapneu3246,422,4
Obese patiënten en patiënten met overgewicht met hypertensie of dyslipidemie die al een dieet hebben gevolgd5650,727,4

Conclusies op basis van echte ervaringen

Saxenda is een zeer effectief geneesmiddel. Niemand is echter immuun voor individuele intolerantie of moeilijke instap in de therapie door bijwerkingen. In zo’n geval is het beter om met uw arts de mogelijkheid te bespreken om deze medicatie te vervangen door een van de beschikbare alternatieven.

In alle andere gevallen ligt de effectiviteit van gewichtsverlies alleen in de handen van de patiënt. Als je het dieet negeert en je levensstijl niet verandert, is het dom om een positief resultaat te verwachten.

Stappen voor correcte inname van Saxenda

 1. Voorbereiding: Was altijd uw handen voordat u de injectie voorbereidt. Zorg ervoor dat u een schone en vlakke ondergrond heeft om op te werken.
 2. Keuze van de injectieplaats: U kunt Saxenda injecteren in uw buik, bovenbeen of bovenarm. Kies elke keer een andere injectieplaats om huidproblemen te voorkomen.
 3. Voorbereiding van de injectiepen: Volg de instructies van de fabrikant over het klaarmaken en instellen van de juiste dosis op de pen.
 4. Toediening: Nadat u de juiste dosis heeft ingesteld, plaatst u de naald loodrecht op de huid en drukt u de injectiepen naar beneden totdat de volledige dosis is toegediend.
 5. Verwijdering: Gebruik de naald eenmalig. Verwijder de naald veilig volgens de richtlijnen in de bijsluiter en plaats een nieuwe naald voor de volgende dosis.

Hoe de juiste dosis te kiezen

 • De dosering van Saxenda wordt geleidelijk verhoogd om het lichaam aan het medicijn te laten wennen en het risico op bijwerkingen te minimaliseren.
 • Startdosering: Begin met een dosering van 0,6 mg per dag gedurende de eerste week.
 • Verhoging: Verhoog de dosis wekelijks met 0,6 mg totdat u de aanbevolen onderhoudsdosis van 3,0 mg per dag bereikt.
 • Maximale dosis: De maximale dagelijkse dosis is 3,0 mg. Ga niet boven deze dosis.

Alternatieven

GeneesmiddelOvereenkomst met SaxendaVerschil met Saxenda
Wegovy (semaglutide)Net als Saxenda is Wegovy een injecteerbaar geneesmiddel en behoort het tot de klasse van glucagon-achtige peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten. Ze bootsen beide de effecten van het eigen GLP-1 van het lichaam na, wat de eetlust vermindert en de maaglediging vertraagt.Het belangrijkste verschil zit in de frequentie van toediening en mogelijk de werkzaamheid. Wegovy wordt wekelijks toegediend, terwijl Saxenda dagelijks wordt toegediend. Sommige studies suggereren dat Wegovy mogelijk effectiever is in gewichtsverlies dan Saxenda.
Mysimba (naltrexone-bupropion)Beide, Saxenda en Mysimba, zijn op recept verkrijgbare geneesmiddelen die worden gebruikt voor gewichtsbeheersing.Mysimba is een combinatie van twee werkzame stoffen, naltrexone en bupropion. Naltrexone wordt meestal gebruikt om verslaving te behandelen, terwijl bupropion een antidepressivum is. Samen werken ze op het centrale zenuwstelsel om de eetlust te verminderen en het energieverbruik te verhogen. Dit is een oraal geneesmiddel, in tegenstelling tot Saxenda dat injecteerbaar is.
Xenical (orlistat)Xenical is een ander op recept verkrijgbaar geneesmiddel voor gewichtsverlies.Het werkingsmechanisme is totaal anders. Xenical werkt in het maag-darmstelsel door het enzym lipase te remmen, waardoor de opname van voedingsvet met ongeveer 30% wordt verminderd. Dit resulteert in minder calorieën die worden opgenomen uit vet. Het is een oraal geneesmiddel en kan maag-darm bijwerkingen veroorzaken door onverteerde vetten.
PhenQBeide worden gebruikt voor gewichtsbeheersing.PhenQ is een voedingssupplement, geen receptgeneesmiddel. Het beweert te werken door de stofwisseling te verhogen, vetverbranding en het onderdrukken van de eetlust, onder andere mechanismen. Echter, het bewijs voor PhenQ is niet zo sterk als voor receptgeneesmiddelen en de ingrediënten zijn een combinatie van verschillende elementen zoals cafeïne, nopal en α-LACYS RESET.

Hoe maak je een keuze?

 • Raadpleeg een zorgverlener: Het is cruciaal om een zorgverlener te raadplegen wanneer je overweegt om medicijnen voor gewichtsbeheersing te nemen. Zij kunnen individuele behoeften, medische voorgeschiedenis en mogelijke interacties met medicijnen beoordelen.
 • Houd rekening met bijwerkingen: Elk medicijn/supplement heeft zijn eigen bijwerkingen. Orlistat kan bijvoorbeeld maag-darmproblemen veroorzaken, terwijl GLP-1 agonisten misselijkheid kunnen veroorzaken.
 • Frequentie van toediening: Sommigen geven de voorkeur aan een één-wekelijkse injectie boven een dagelijkse of kiezen voor een oraal medicijn boven een injecteerbaar.
 • Kosten en verzekeringsdekking: Sommige verzekeringen dekken de ene medicatie wel en de andere niet, of er kunnen aanzienlijke kostenverschillen zijn tussen de opties.
 • Individuele medische voorgeschiedenis: Sommige patiënten kunnen contra-indicaties hebben voor bepaalde medicijnen vanwege hun medische geschiedenis of andere medicijnen die ze gebruiken.
 • Werkzaamheid: Sommige medicijnen werken beter voor bepaalde personen op basis van hun fysiologie en metabolisme.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kilo zal ik afvallen?

We weten niet hoeveel je nu weegt, dus we kunnen je vooruitzichten op gewichtsverlies niet berekenen. Gewoonlijk verliezen patiënten tussen 5% en 10% van hun gewicht. Dit is genoeg om aanzienlijke verbeteringen aan te brengen in gezondheid, levensstijl en eetgedrag.

Hoe snel zal ik afvallen?

Neem je tijd. Als je behandeld wordt voor obesitas, wil je een stabiel resultaat, geen snelheid. Liraglutide-injecties zijn ontworpen om gedurende een lange periode (ongeveer 56 weken) te worden ingenomen. Het is echter mogelijk dat je de eerste resultaten al na een week ziet.

Kan ik weer aankomen na een succesvolle therapie?

Ja, het is mogelijk om weer aan te komen na een succesvolle behandeling met elk medicijn voor gewichtsverlies, inclusief Saxenda. Gewichtsbeheersing is een levenslange reis en het staken van de medicatie kan leiden tot gewichtstoename als dit niet gecombineerd wordt met voortdurende aanpassingen van de levensstijl.

Hoe moet ik precies mijn levensstijl veranderen voor een succesvolle therapie?

Een succesvolle therapie bestaat meestal uit een combinatie van medicatie en veranderingen in levensstijl. Deze veranderingen omvatten:

 • Dieetgewoonten: Neem een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan hele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen. Verminder de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en ongezonde vetten.
 • Lichamelijke activiteit: Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Dit kan 150 minuten matige aerobe activiteit of 75 minuten zware aerobe activiteit per week betekenen, plus spierversterkende activiteiten op twee of meer dagen per week.
 • Gedragsveranderingen: Het is essentieel om gedragspatronen aan te pakken die bijdragen aan overeten of ongezond eten. Hiervoor kunnen steungroepen, counseling of cognitieve gedragstherapie nodig zijn.
 • Consistente controle: Houd je gewicht, voedselinname en lichaamsbeweging bij. Regelmatige controle kan helpen om mogelijke tegenslagen vroegtijdig op te vangen en aan te pakken.

Kan ik uit eten gaan?

Ja, dat kan. Maar als je uit eten gaat, let dan op de portiegrootte en kies gezondere opties. Vermijd gefrituurd voedsel, gerechten met veel room of suiker en kies voor gegrilde, gebakken of gestoomde opties. Aarzel niet om aanpassingen te vragen om een gerecht gezonder te maken of om een to-go doos aan te vragen om grote porties te delen.

Mag ik alcohol drinken?

Alcohol bevat veel calorieën en kan bij overmatig gebruik gewichtstoename veroorzaken. Daarnaast kan alcohol het beoordelingsvermogen beïnvloeden, wat kan leiden tot slechtere voedingskeuzes. Als je alcohol drinkt, doe dat dan met mate. Het is essentieel om met uw arts te overleggen over de specifieke interactie van alcohol met Saxenda.

Kan Saxenda kanker veroorzaken?

Er is bezorgdheid geuit en er is onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen liraglutide en bepaalde soorten schildklierkanker in dierstudies. Het is echter niet duidelijk of Saxenda het risico op schildkliertumoren of schildklierkanker bij mensen verhoogt. Voordat patiënten met Saxenda beginnen, moeten ze de mogelijke risico’s en voordelen met hun zorgverlener bespreken.

Kan Saxenda verslavend zijn?

Saxenda is niet geclassificeerd als verslavende stof. Echter, elk medicijn kan worden misbruikt. Het is essentieel om Saxenda alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een zorgverlener en om onverwachte of bijwerkingen direct te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *