Ozempic

Ozempic is een van de populairste producten van Novo Nordisk. Het is een semaglutide-injectie voor patiënten met type 2-diabetes. Ozempic is verkrijgbaar als oplossing voor injectie in een voorgevulde spuitpen. Spuiten met doseringen van 0,25, 0,5 en 1 mg zijn verkrijgbaar. Dit geneesmiddel is in 2018 goedgekeurd voor gebruik in de EU.

Kopen in Nederland

Kopen in België

Het geneesmiddel Ozempic, waarvan de handelsnaam semaglutide is, is bedoeld voor de behandeling van volwassenen met onvoldoende gecontroleerde diabetes type 2 als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging:

 1. Als monotherapie wanneer het gebruik van metformine ongeschikt wordt geacht vanwege intolerantie of contra-indicaties.
 2. In combinatie met andere geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes mellitus.

Werkingsmechanisme bij diabetes

Semaglutide, het actieve bestanddeel van Ozempic, is een GLP-1 (glucagon-like peptide-1) receptoragonist. Het stimuleert de insulinesecretie van de alvleesklier wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is, voorkomend dat deze te laag wordt (hypoglykemie). Daarnaast vermindert het de glucagon afscheiding, wat de bloedsuikerspiegel helpt verlagen, en vertraagt het de maaglediging, waardoor minder glucose in de bloedbaan komt na een maaltijd.

Mechanisme van afvallen

Bij gebruik van Ozempic ervaren patiënten gewichtsverlies door een combinatie van effecten. Semaglutide onderdrukt de eetlust door zijn invloed op het eetlustcentrum in de hersenen. De vertraagde maaglediging bevordert verzadiging en vermindert voedselinname. Bovendien zijn er indicaties dat GLP-1 agonisten directe metabolische effecten hebben die gewichtsverlies stimuleren. Ozempic is in studies bewezen effectief voor gewichtsverlies en metabolische verbetering bij type 2 diabetes.

Het belang van gewichtsbeheersing bij diabetes

Diabetes, specifiek type 2 diabetes, is nauw verbonden met metabole stoornissen en obesitas. Gewichtsbeheersing speelt om de volgende redenen een cruciale rol in de algehele beheersstrategie van diabetes:

 • Verbeterde insulinegevoeligheid: Overgewicht, vooral in de buikstreek, correleert vaak met een verhoogde insulineresistentie. Afvallen kan de insulinegevoeligheid verbeteren, waardoor minder insuline (endogeen of exogeen) nodig is om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
 • Betere glycemische controle: Gewichtsvermindering kan leiden tot een betere glycemische controle, wat het risico op microvasculaire (bv. neuropathie, retinopathie) en macrovasculaire (bv. hart- en vaatziekten) complicaties van diabetes minimaliseert.
 • Lipidenprofiel en bloeddruk: Gewichtsverlies kan leiden tot verbeteringen in andere cardiovasculaire risicofactoren die vaak voorkomen bij diabetespatiënten, zoals dyslipidemie en hypertensie.
 • Minder medicijnen: Als de glucosecontrole verbetert door gewichtsverlies, is er mogelijk minder antidiabetische medicatie nodig of is er een lagere dosis nodig, waardoor mogelijke bijwerkingen en financiële lasten worden geminimaliseerd.
 • Verbeterde levenskwaliteit: Naast de directe metabole voordelen, kan gewichtsverlies bijdragen aan een verbeterde mobiliteit, minder gewrichtspijn, betere slaap en een algehele verbeterde levenskwaliteit.
 • Preventie van comorbiditeiten: Het behouden van een gezond gewicht kan het risico op gerelateerde aandoeningen zoals slaapapneu, leververvetting en bepaalde vormen van kanker verminderen.

Online kopen: algoritme voor patiënten uit België en Nederland

StapBeschrijving
RegistratiePatiënten registreren zich eerst op een betrouwbaar online gezondheidsplatform dat geaccrediteerd is in hun eigen land.
Virtueel ConsultPatiënten ondergaan vervolgens een online consultatie met een gelicentieerde zorgprofessional om hun medische geschiedenis en huidige symptomen te bespreken.
Online ReceptOp basis van deze consultatie kan de professional, indien geschikt bevonden, medicijnen zoals Ozempic voorschrijven.
Apotheek VerzendingZodra het medicijn is voorgeschreven, werkt het online gezondheidsplatform samen met aangesloten apotheken om het medicijn direct naar het adres van de patiënt te sturen.

Kopen zonder recept

Je kunt dit geneesmiddel of zelfs de naaste alternatieven niet zonder recept kopen. Alle aanbiedingen om zonder recept te kopen zijn afkomstig van illegale verkopers. We zien geen enkele redelijke reden om gebruik te maken van de diensten van dergelijke verkopers. Je kunt gemakkelijk een online recept krijgen van een gezondheidsdienstenplatform. Degenen die zelfs maar één keer gebruik hebben gemaakt van hun diensten, laten de gedachte aan kopen zonder recept zelfs niet toe.

Ozempic in Kruidvat

Dit is de droom van veel patiënten. Het kan echter geen werkelijkheid worden. Het beleid van de populaire winkelketen staat de verkoop van medicijnen op recept niet toe. Bovendien is geen enkel gezondheidsproduct dat je bij Kruidvat kunt vinden in staat om semaglutide te vervangen.

Prijs

Ozempic is een duur geneesmiddel. Maar gezien de effectiviteit lijkt de prijs redelijk. Voor gewichtsverlies zijn er goedkopere opties zoals Saxenda. In ieder geval staat op de website van het online platform de uiteindelijke prijs, wat betekent dat je niet extra hoeft te betalen voor bezorging en doktersconsult.

Hoe neem je Ozempic in?

Uitrusting

 1. Ozempic pen
 2. Nieuwe naald voor elke injectie
 3. Alcohol doekjes

Voorbereiden op de injectie

 1. Was je handen grondig met water en zeep.
 2. Controleer de vervaldatum op de pen om er zeker van te zijn dat de medicatie niet verlopen is.
 3. Controleer de vloeistof in de pen. Deze moet helder en kleurloos zijn. Als het troebel is, verkleurd is of deeltjes bevat, gebruik het dan niet.

De naald bevestigen

 1. Verwijder de beschermende verzegeling van de nieuwe naald.
 2. Bevestig de naald aan de Ozempic pen door hem met de klok mee te draaien totdat hij goed vastzit.
 3. Verwijder de buitenste en binnenste beschermkapjes van de naald en bewaar ze voor later.

De dosis kiezen

Uw zorgverlener zal de startdosis van Ozempic bepalen. Dit is meestal 0,25 mg eenmaal per week gedurende een maand, gevolgd door een verhoging tot 0,5 mg eenmaal per week. Afhankelijk van uw behoeften en hoe u de medicatie verdraagt, kan uw zorgverlener uw dosis verder aanpassen.

De medicatie injecteren

 1. Kies een injectieplaats. Gebruikelijke plaatsen zijn de voorkant van de dijen, de bovenarm of de buik. Draai de injectieplaats bij elke injectie.
 2. Reinig de injectieplaats met een alcoholdoekje en laat het drogen.
 3. Steek de naald in de huid onder een hoek van 90 graden.
 4. Druk op de doseerknop om de medicatie toe te dienen. Houd de knop ingedrukt en tel langzaam tot 10 om er zeker van te zijn dat de volledige dosis wordt toegediend.
 5. Haal de naald uit de huid.

Na de injectie

 1. Plaats de binnenste en buitenste beschermkapjes terug op de naald.
 2. Schroef de naald los en gooi hem weg in een scherpe container.
 3. Bewaar de Ozempic pen zonder naald in de koelkast (maar niet in de vriezer). Als u het niet in de koelkast kunt bewaren, zorg er dan voor dat het op een koele plaats uit de buurt van direct zonlicht wordt bewaard.

Alternatieven voor Ozempic voor diabetes en afvallen

Disclaimer: Dit is een algemene voorlichting. Het is essentieel om altijd met een zorgverlener te overleggen over medische keuzes.

Diabetes behandeling

a. Metformine:

 • Klasse: Biguanide.
 • Werking: Verhoogt de insulinegevoeligheid en vermindert de leverproductie van glucose.
 • Opmerkingen: Vaak het eerste medicijn dat wordt voorgeschreven bij nieuw gediagnosticeerde type 2 diabetes.

b. Victoza (liraglutide):

 • Klasse: GLP-1 receptor agonist.
 • Werking: Stimuleert de afgifte van insuline in reactie op een maaltijd en vertraagt de maaglediging.
 • Opmerkingen: Net als Ozempic is Victoza een injecteerbaar medicijn, maar het wordt dagelijks toegediend in plaats van wekelijks.

c. Insulinetherapie:

 • Werking: Directe aanvulling van insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
 • Opmerkingen: Insuline kan worden toegediend via dagelijkse injecties of een insulinepomp. Er zijn verschillende soorten insuline, waaronder snelwerkend, langwerkend en basaal.

Afvallen

Naast diabetesbehandeling kan semaglutide ook worden voorgeschreven voor gewichtsverlies. Andere behandelingsopties in deze categorie zijn:

a. Saxenda (liraglutide):

 • Klasse: GLP-1 receptor agonist.
 • Werking: Vermindert honger en geeft een vol gevoel. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van obesitas.
 • Opmerkingen: Hoewel het dezelfde werkzame stof bevat als Victoza, is de dosering van Saxenda geoptimaliseerd voor gewichtsverlies.

b. Wegovy (semaglutide voor gewichtsverlies):

 • Klasse: GLP-1 receptor agonist.
 • Werking: Heeft dezelfde werking als Ozempic maar is specifiek geformuleerd voor gewichtsverlies.
 • Opmerkingen: Dit is een wekelijkse injectie, vergelijkbaar met Ozempic, maar met een dosering geoptimaliseerd voor gewichtsverlies.

Contra-indicaties

 • Allergische reacties: Patiënten die eerder een ernstige allergische reactie hebben gehad op semaglutide of op een van de bestanddelen van Ozempic mogen dit medicijn niet gebruiken.
 • Diabetische ketoacidose: Mensen met diabetische ketoacidose dienen eerst te worden gestabiliseerd met kortwerkende insuline alvorens Ozempic te overwegen.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Schildkliercarcinoom: Sommige studies suggereren dat GLP-1 receptor agonisten, zoals Ozempic, het risico op schildkliertumoren kunnen verhogen. Ozempic dient voorzichtig te worden gebruikt bij patiënten met een voorgeschiedenis van schildklieraandoeningen.
 2. Pancreatitis: Er zijn gevallen van pancreatitis gemeld bij patiënten die GLP-1 receptor agonisten gebruiken. Patiënten moeten worden gemonitord op symptomen van pancreatitis.
 3. Hypoglykemie: Wanneer Ozempic wordt gecombineerd met andere antidiabetica, zoals sulfonylureumderivaten of insuline, kan het risico op hypoglykemie toenemen.
 4. Nierfunctie: Patiënten met verminderde nierfunctie moeten zorgvuldig worden gemonitord, aangezien er meldingen zijn van nierfunctiestoornissen bij het gebruik van GLP-1 receptor agonisten.
 5. Diabetische retinopathie: Verslechtering van diabetische retinopathie is gemeld bij het gebruik van Ozempic. Het is aan te raden om patiënten regelmatig te screenen op tekenen van deze aandoening.

Bijwerkingen

BijwerkingBeschrijving
MisselijkheidEen van de meest voorkomende bijwerkingen, kan afnemen met de tijd.
BrakenKan vooral aan het begin van de behandeling optreden.
DiarreeZorg ervoor voldoende te hydrateren indien diarree optreedt.
BuikpijnKan variëren van mild tot matig.
Verminderde eetlustKan bijdragen aan gewichtsverlies.
ConstipatieAdvies over een vezelrijk dieet en voldoende hydratatie kan helpen.
Dyspepsie (indigestie)Maagklachten die kunnen optreden na het eten.
Opgeblazen gevoelKan gepaard gaan met gasvorming.
HypoglykemieVooral wanneer gecombineerd met andere antidiabetica.
GalstenenEr zijn meldingen van de vorming van galstenen bij gebruik van Ozempic.
PancreatitisAlhoewel zeldzaam, is het een ernstige bijwerking die kan optreden.
InjectieplaatsreactiesRoodheid, zwelling of jeuk op de injectieplaats.

Echte ervaringen

 • Bloedsuikercontrole: Veel patiënten hebben gemeld dat Ozempic aanzienlijk heeft geholpen bij het stabiliseren van hun bloedsuikerspiegel. Voor sommigen heeft dit geresulteerd in een verlaging van de HbA1c-waarden, wat wijst op een betere langetermijnbloedsuikercontrole.
 • Afvallen: Een van de meest besproken voordelen onder patiënten is gewichtsverlies. Sommige patiënten melden aanzienlijk gewichtsverlies sinds ze met Ozempic zijn begonnen, wat bijdraagt aan een verbeterde levenskwaliteit en welzijn.
 • Gemak van toediening: De wekelijkse injectie van Ozempic wordt door veel patiënten als voordelig ervaren, vooral in vergelijking met dagelijkse injecties van sommige andere diabetesmedicaties.
 • Algemene tevredenheid: Ondanks de gemengde reacties over bijwerkingen, uiten veel patiënten tevredenheid over Ozempic, vooral gezien de voordelen op het gebied van bloedsuikercontrole en gewichtsverlies.

FAQ

Hoeveel gewicht kan ik verliezen?

Aangezien Ozempic niet direct bedoeld is voor gewichtsverlies, is het niet mogelijk om het aantal verloren kilo’s of het percentage van gewichtsverandering te voorspellen. U mag niet meer dan 10% van uw lichaamsgewicht verliezen. Voor betere resultaten moet je medicijnen voor gewichtsverlies gebruiken (samen met een dieet en lichaamsbeweging).

Kan ik Saxenda kopen in plaats van Ozempic?

U kunt het ene medicijn in plaats van het andere kopen, maar alleen op voorschrift van uw arts. Als u echter een geneesmiddel voor gewichtsverlies wilt kopen, is Saxenda een betere keuze.

Welke wisselwerking heeft de medicatie met alcohol?

Alcohol kan de bloedsuikerspiegel verlagen en het risico op hypoglykemie (lage bloedsuiker) verhogen, vooral wanneer het in combinatie met antidiabetica wordt gebruikt. Hoewel er geen directe interactie tussen Ozempic en alcohol is vastgesteld, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met alcoholgebruik tijdens de behandeling. Patiënten moeten zich bewust zijn van de tekenen en symptomen van hypoglykemie en hun alcoholinname met hun arts bespreken.

Hoe moet het medicijn worden bewaard?

Ongebruikte Ozempic pennen moeten in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur tussen 2°C en 8°C, uit de buurt van de vriezer en weg van direct zonlicht. Eenmaal in gebruik genomen, kan de pen maximaal 4 weken bij kamertemperatuur (onder 30°C) of in de koelkast worden bewaard. De pen moet altijd met de dop naar beneden worden bewaard en beschermd worden tegen direct zonlicht en hitte.

Hoe gooi ik spuitpennen weg?

Gooi gebruikte Ozempic pennen nooit in de reguliere vuilnisbak. Gebruik in plaats daarvan een goedgekeurde naaldencontainer of speciale sharps container. Wanneer de container vol is, volg dan de lokale voorschriften voor de verwijdering van medisch afval. Informeer bij uw apotheek of lokale gezondheidsdienst naar beschikbare containers en inzamelpunten.

Wat gebeurt er bij een overdosis?

Een overdosis Ozempic kan leiden tot ernstige hypoglykemie. Symptomen van hypoglykemie kunnen zijn: zweten, trillen, duizeligheid, vermoeidheid, snelle hartslag, en verwardheid. In ernstige gevallen kan dit leiden tot flauwvallen of toevallen. Als u vermoedt dat er een overdosis heeft plaatsgevonden, moet u onmiddellijk een bron van snelwerkende suiker innemen (zoals een glazuursuiker of vruchtensap) en medische hulp inroepen. Bij ernstige symptomen of als de patiënt niet reageert, bel dan direct een ambulance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *