Semaglutide (injecties en tabletten)

Semaglutide is een stof die in geneesmiddelen wordt gebruikt onder de handelsnamen Ozempic, Rybelsus en Wegovy. Het werd ontwikkeld door Novo Nordisk voor de behandeling van diabetes type 2, maar heeft sindsdien bewezen een effectief medicijn tegen gewichtsverlies te zijn. Semaglutide is alleen verkrijgbaar onder bovengenoemde handelsnamen en heeft geen generieke geneesmiddelen. Alle drie de geneesmiddelen met dit werkzame bestanddeel zijn goedgekeurd voor verkoop in de EU. Ze kunnen in een gewone apotheek of online worden gekocht. In sommige landen is de mogelijkheid om online te kopen met levering beperkt, maar in België en Nederland hebben patiënten hier geen problemen mee.

Kopen in Nederland

Kopen in België

Semaglutide bij diabetes 

Semaglutide behoort tot een klasse geneesmiddelen die bekend staan als glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten. GLP-1 is een natuurlijk hormoon dat de insulinesecretie verhoogt en de glucagonesecretie verlaagt als reactie op glucoseniveaus. Als gevolg daarvan helpt het de bloedsuikerspiegel te reguleren. Semaglutide wordt alleen voorgeschreven voor de behandeling van diabetes type 2 en is niet geschikt voor patiënten met diabetes type 1.

Werkingsmechanisme

Semaglutide bootst de werking van het endogene hormoon GLP-1 na. Hierdoor heeft het een aantal gunstige effecten op patiënten met diabetes:

 • Stimulatie van de insulinesecretie: in aanwezigheid van glucose in het bloed stimuleert semaglutide de alvleesklier om insuline uit te scheiden.
 • Onderdrukking van glucagon: glucagon is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Semaglutide vermindert de afgifte van dit hormoon, wat de bloedsuikerspiegel helpt verlagen.
 • Vertraging van de maaglediging: hierdoor voelen patiënten zich meer verzadigd, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Vormen van afgifte

Semaglutide voor diabetes is verkrijgbaar in twee hoofdvormen:

 1. Injecteerbare vorm: onder de handelsnaam Ozempic wordt het toegediend als een onderhuidse injectie, meestal eenmaal per week.
 2. Orale vorm: onder de handelsnaam Rybelsus is het de eerste orale GLP-1 receptoragonist die beschikbaar is voor patiënten.

Semaglutide voor afvallen

Naast het bekende gebruik van semaglutide bij de behandeling van diabetes mellitus type 2, heeft deze stof sterke inkoopeigenschappen. Dit is te verwachten, aangezien GLP-1 receptoragonisten mensen hebben geholpen om hun gewicht onder controle te houden voordat semaglutide werd gecreëerd. De eerste generatie stoffen in deze klasse, liraglutide genaamd, wordt ook gebruikt voor de behandeling van diabetes en gewichtsverlies (behandeling van obesitas).

Indicaties voor het gebruik

Semaglutide wordt aangegeven voor:

 1. Volwassenen met obesitas: Dit betekent een BMI van 30 of hoger. Bijvoorbeeld, een persoon die 100 kg weegt en 1,70 m lang is, heeft een BMI van ongeveer 34,6, wat in de categorie Obesitas I valt. Deze persoon zou in aanmerking kunnen komen voor behandeling met semaglutide.
 2. Volwassenen met overgewicht (BMI van 27 of hoger) en ten minste één gewicht-gerelateerde medische aandoening: Dit kan bijvoorbeeld hoge bloeddruk, type 2 diabetes of dyslipidemie zijn.

Het is van belang te benadrukken dat semaglutide bedoeld is om te worden gebruikt in combinatie met een caloriearm dieet en verhoogde fysieke activiteit.

Werkingsmechanisme

Het gewichtsverliezende effect van semaglutide kan worden toegeschreven aan zijn vermogen om honger te verminderen en verzadiging te verhogen. Dit gebeurt omdat semaglutide:

 1. De maaglediging vertraagt: hierdoor voelen mensen zich langer verzadigd na het eten.
 2. Effecten op hersencentra: semaglutide beïnvloedt bepaalde delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor eetlust en voedselinname, wat resulteert in een verminderd hongergevoel.

Klinische studies

In recente klinische onderzoeken heeft semaglutide significant gewichtsverlies aangetoond in vergelijking met placebo. In de STEP-reeks van klinische onderzoeken toonden deelnemers die semaglutide kregen een gemiddeld gewichtsverlies van 10-15% van hun oorspronkelijke gewicht, wat aanzienlijk hoger is dan de meeste andere medicijnen voor gewichtsverlies op de markt.

Vormen van afgifte

Semaglutide voor afvallen wordt alleen aangeboden in de vorm van injecties. Het geneesmiddel Wegovy is voor dit doel ontwikkeld met een dosering die effectief gewichtsverlies garandeert.

Online kopen

In de Benelux kun je producten als Ozempic, Rybelsus en Wegovy online bestellen. We geven je een algemeen algoritme om veilig online te bestellen. Dit geldt voor alle geneesmiddelen op recept. Dit is vooral belangrijk gezien het constante tekort aan geneesmiddelen met de werkzame stof semaglutide. Daarom bestaat de kans dat je een van de alternatieven moet kopen.

Hoe plaats ik een bestelling?

 1. Raadpleging: Voordat u het geneesmiddel bestelt, moet u een online platform raadplegen. Je vult een vragenlijst in en de arts geeft zijn aanbevelingen.
 2. Recept: In Nederland en België is voor veel medicijnen een recept nodig. Zowel diabetes- als obesitasbehandelingen vereisen een serieuze therapie, dus de medicijnen die je kunnen helpen worden alleen verkocht met een recept. Geautoriseerde artsen kunnen een digitaal recept uitschrijven na een online consult.
 3. Levering: Medicijnen worden opgeslagen in een gecertificeerde apotheek. Alleen zij kunnen de levering organiseren. Dat doen ze op basis van het recept dat ze van de arts krijgen. Je zult niet eens merken dat het gebeurt. Veel patiënten plaatsen een bestelling en hebben geen idee hoe alles werkt.

Veiligheidstips

 • Certificering: Zorg ervoor dat het platform of de online apotheek gecertificeerd is door een erkende gezondheidsorganisatie.
 • Controleer beoordelingen: Onderzoek de ervaringen van andere gebruikers.
 • Gedetailleerde informatie over het medicijn: De website moet duidelijke informatie geven over de medicatie, bijwerkingen en contra-indicaties.
 • Persoonlijk contact: zorg ervoor dat je bij twijfel altijd direct contact kunt opnemen met de arts, apotheker of klantenservice.
 • Wees kritisch: als de prijzen te mooi lijken om waar te zijn, is het waarschijnlijk oplichterij.

Prijs

Als het geneesmiddel dat je nodig hebt beschikbaar is, kun je meteen de uiteindelijke prijs zien, inclusief doktersadvies en levering. Als je een alternatief koopt, zoals Saxenda voor gewichtsverlies, kost het je zelfs minder dan semaglutide. De prijs mag voor jou echter nooit de doorslag geven.

Kopen zonder recept

U kunt geen medicijnen met semaglutide kopen zonder recept. Alle 3 de medicijnen worden alleen verkocht met een recept. U zult geen winkelier vinden die een uitzondering voor u maakt en de wet omzeilt. Af en toe komen we piratensites tegen die een lucratieve koop zonder recept deal beloven, maar in alle gevallen zijn dit oplichterspraktijken. Controlerende instanties, waaronder croppanies die hostingdiensten aanbieden, zijn bang voor dergelijke verkopers. Heel vaak zijn het “eendagssites”.

We kunnen ons moeilijk voorstellen wat een patiënt kan motiveren om zonder recept te kopen. Wanneer het Europese medische systeem het mogelijk maakt om een recept te krijgen zonder je huis te verlaten, lijken alle pogingen om illegaal medicijnen te kopen op zijn minst dwaas.

Wat kan ik in Kruidvat kopen in plaats van semaglutide?

Het is al bijna algemeen bekend dat noch Ozempic, Wegovy of Rybelsus kunnen worden gekocht Kruidvat. Proberen het daar te vinden is tijdverspilling. Liefhebbers van deze winkelketen hebben echter een nieuwe vraag. Ze willen een alternatief vinden voor diabetesmedicatie of gewichtsverlies tussen het grote aanbod gezondheidsproducten bij Kruidvat.

Deze winkelketen verkoopt alleen voedingssupplementen en enkele receptvrije medicijnen. Geen van deze zijn alternatieven voor semaglutide. Het is vooral gevaarlijk om daar te zoeken naar alternatieve behandelingen voor diabetes. Het kan leiden tot fatale gevolgen. Voor gewichtsverlies kunnen voedingssupplementen voor sommige mensen werken. Als er echter sprake is van obesitas, is experimenteren met receptvrije medicijnen onaanvaardbaar. Kun je het medicijn dat je nodig hebt niet vinden? De arts zal je zeker een alternatief voorstellen, dat je online kunt kopen. Kruidvat heeft velen geholpen bij het vinden van nuttige producten, maar is machteloos als het gaat om de behandeling van diabetes en obesitas.

Semaglutide vs Liraglutide

CriteriaLiraglutideSemaglutide
Klasse van de stofGLP-1 receptor agonistGLP-1 receptor agonist
HandelsnamenVictoza, SaxendaOzempic, Rybelsus, Wegovy
Mogelijke doseringsvormeninjectieinjectie, orale tabletten
Effectiviteit bij gewichtsverliesbewezen effectief bij gewichtsverlies, vaak gebruikt voor dit doelzeer effectief bij gewichtsverlies, in sommige studies getoond als effectiever dan Liraglutide
Toedieningswegdagelijkse injectiesinjecties eenmaal per week of dagelijkse tabletten
Online beschikbaarheidgemakkelijk te koopvaak niet op voorraad

Een alternatief voor diabetes is Victoza. Voor afvallen kan de arts Saxenda voorschrijven.

Regels voor het innemen van semaglutil injecties

Ozempic

 • Toedieningsweg: Subcutaan (onder de huid) met behulp van een voorgevulde pen.
 • Startdosering: Doorgaans start men met 0,25 mg eenmaal per week gedurende minimaal 4 weken.
 • Titratie: Na 4 weken kan, op advies van een arts, de dosis verhoogd worden naar 0,5 mg eenmaal per week. Indien nodig en op basis van tolerantie, kan dit verder worden verhoogd naar 1 mg eenmaal per week.
 • Toedieningsplaats: Aanbevolen injectieplaatsen zijn de voorkant van de dijen, de voorkant van de buik of de bovenarm.

Wegovy

 • Toedieningsweg: Subcutaan (onder de huid) met een voorgevulde pen.
 • Startdosering: Begin met 0,25 mg eenmaal per week.
 • Titratie: De dosis wordt in stappen verhoogd gedurende meerdere weken:
  • Week 1-4: 0,25 mg eenmaal per week
  • Week 5-8: 0,5 mg eenmaal per week
  • Week 9-12: 1 mg eenmaal per week
  • Vanaf week 13 en verder: 2,4 mg eenmaal per week.
 • Toedieningsplaats: De aanbevolen injectieplaatsen zijn vergelijkbaar met Ozempic – voorkant van de dijen, buik of bovenarm.

Algemene aanbevelingen

 • Bewaar de pen altijd in de koelkast, weg van direct zonlicht. Eenmaal uit de koelkast, mag de pen niet opnieuw worden gekoeld.
 • Zorg ervoor dat je elke keer van injectieplaats wisselt om het risico op lipodystrofie (huidveranderingen) te verminderen.
 • Als je een dosis mist, neem deze dan zo snel mogelijk alsnog in als dit binnen 5 dagen na de gemiste dosis is. Als het langer dan 5 dagen geleden is, sla de gemiste dosis over en ga verder met het normale schema.

Hoe semaglutide tabletten in te nemen

 1. Tijdstip van inname: Neem Rybelsus elke dag op hetzelfde tijdstip in, bij voorkeur 30 minuten vóór het eerste voedsel, drankje of andere orale medicatie van de dag.
 2. Waterconsumptie: Neem de tablet in met slechts een half glas water (ongeveer 120 ml). Drink geen andere dranken of eet geen voedsel tot 30 minuten na het innemen van de tablet.
 3. Startdosering: Begin met 3 mg eenmaal daags gedurende 30 dagen.
 4. Titratie: Na de initiële maand wordt de dosis meestal verhoogd naar 7 mg eenmaal daags. Uw arts kan de dosis verder verhogen naar 14 mg eenmaal daags, afhankelijk van uw bloedsuikerniveaus en tolerantie.
 5. Tablet niet breken of kauwen: De Rybelsus-tablet moet in zijn geheel worden ingenomen. Het is niet bedoeld om te worden gekauwd, gebroken of verpletterd.
 6. Wat te doen bij gemiste doses: Als je een dosis vergeet, sla deze dan over en neem de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip de volgende dag. Verdubbel de dosis niet om een gemiste dosis in te halen.

Bijwerkingen

BijwerkingBeschrijving en Opmerkingen
MaagdarmklachtenMisselijkheid, braken, diarree, constipatie: komen vaak voor, vooral in het begin, en kunnen met de tijd verminderen.
Buikpijn en opgeblazen gevoel: kunnen optreden als gevolg van een vertraagde maaglediging.
Verminderde eetlustDit kan zowel een gewenst effect (bij gebruik voor gewichtsverlies) als een bijwerking zijn.
PancreatitisOntsteking van de alvleesklier. Hoewel zeldzaam, is het belangrijk om alert te zijn op ernstige buikpijn.
HypoglykemieVooral wanneer semaglutide wordt gecombineerd met andere bloedsuikerverlagende medicijnen zoals sulfonylureumderivaten.
GalstenenEr is een verhoogd risico op het ontwikkelen van galstenen bij sommige patiënten die semaglutide gebruiken.
HartkloppingenEen onregelmatige of versnelde hartslag kan optreden, maar is meestal tijdelijk.
Huidreacties op de injectieplaatsRoodheid, zwelling of jeuk op de plaats van injectie zijn mogelijk, maar meestal mild en tijdelijk.
Verhoogde enzymwaardenVerhogingen in leverenzymen kunnen optreden; periodieke controle van leverfuncties wordt aanbevolen.

Contra-indicaties

 1. Overgevoeligheid: Personen die allergische reacties hebben gehad op semaglutide of een van de andere bestanddelen van het product mogen dit geneesmiddel niet gebruiken.
 2. Type 1 Diabetes: Semaglutide is niet goedgekeurd voor gebruik bij personen met type 1 diabetes, aangezien het een andere ziektepathologie betreft.
 3. Diabetische ketoacidose: Personen met deze ernstige complicatie van diabetes moeten semaglutide vermijden tot hun toestand is gestabiliseerd.

Speciale voorzichtigheid

 • Nierfunctie: Mensen met een verminderde nierfunctie, vooral ernstige nierinsufficiëntie, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van semaglutide en hun arts moet de potentiële risico’s en voordelen afwegen.
 • Pancreatitis: Er is een verhoogd risico op pancreatitis bij gebruik van GLP-1 agonisten, waaronder semaglutide. Patiënten met een voorgeschiedenis van pancreatitis moeten met bijzondere voorzichtigheid worden behandeld.
 • Schildklieraandoeningen: Er zijn zorgen geuit over een verband tussen GLP-1 agonisten en schildklierkanker bij dierstudies. Hoewel de relevantie voor mensen onzeker is, moet semaglutide met voorzichtigheid worden gebruikt bij personen met een voorgeschiedenis van schildklieraandoeningen.
 • Diabetische retinopathie: Er kan een verhoogd risico zijn op complicaties van diabetische retinopathie (oogaandoening) bij patiënten die semaglutide gebruiken, vooral bij snelle verbeteringen in de bloedsuikerspiegel.
 • Zwangerschap en borstvoeding: Het effect van semaglutide op zwangerschap en borstvoeding is niet goed bestudeerd. Vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden, of borstvoeding geven, moeten het gebruik van semaglutide met hun arts bespreken.

Gelijktijdige medicatie

Geneesmiddel/GroepMogelijke interactieAanbeveling
InsulineGecombineerd gebruik kan het risico op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) verhogen.Dosisaanpassing kan nodig zijn. Continue monitoring van bloedsuiker is essentieel.
SulfonylureumderivatenVerhoogd risico op hypoglykemie.Overweeg dosisverlaging van het sulfonylureumderivaat. Monitor nauwgezet voor tekenen van hypoglykemie.
Warfarine en andere anticoagulantiaMogelijke verandering in antistollingsniveau door veranderde gastro-intestinale absorptie.Frequente controle van INR-waarden en mogelijk aanpassen van anticoagulantia dosering.
Paracetamol (Acetaminophen)Versnelde absorptie van paracetamol waardoor de maximale concentratie eerder wordt bereikt.Wees alert op mogelijke verhoogde effecten van paracetamol in de beginfase na inname.
Orale anticonceptivaMogelijke verminderde absorptie van orale anticonceptiva door veranderde gastro-intestinale motiliteit.Overweeg alternatieve of aanvullende anticonceptiemethoden.
AlcoholKan de bloedsuikerregulerende effecten van semaglutide versterken of verzwakken.Beperk of vermijd alcoholinname tijdens behandeling met semaglutide. Overleg met uw zorgverlener.

Ervaringen: glykemische controle, afvallen

Semaglutide is zeer effectief gebleken in het verlagen van de HbA1c-waarden, wat wijst op een verbeterde bloedsuikerregulatie gedurende meerdere maanden. Dit is zeer belangrijk bij het voorkomen van langetermijncomplicaties van diabetes zoals retinopathie, neuropathie en nieraandoeningen. Diabetespatiënten laten overwegend positieve beoordelingen achter over het medicijn. Na de introductie van de orale versie is het aantal positieve ervaringen nog verder toegenomen.

Patiënten die semaglutide gebruiken voor gewichtsverlies bevestigen de resultaten van klinische studies. De overgrote meerderheid van de patiënten verloor meer dan 10% van hun gewicht. Aangezien de effectiviteit van de behandeling sterk wordt beïnvloed door de levensstijl van een persoon (dieet, lichaamsbeweging, enz.), zijn de resultaten van de therapie soms heel verschillend.

De belangrijkste klachten over dit geneesmiddel zijn frequente bijwerkingen in de vorm van misselijkheid. Bij sommige mensen kan deze ongewenste reactie zeer ernstig zijn. Dit is echter niet de schuld van de fabrikant of van de patiënt. Het is een normale reactie van het lichaam. Het is belangrijk om de behandeling niet te stoppen bij de eerste verschijnselen van bijwerkingen. Het belangrijkste is om de arts op tijd te informeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *