Rybelsus (semaglutide tabletten)

Rybelsus is de handelsnaam voor een orale glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonist die bekend staat als semaglutide. Dit geneesmiddel is speciaal ontwikkeld om de bloedglucosespiegels te beheren bij volwassenen met type 2 diabetes mellitus. In tegenstelling tot de meeste andere GLP-1-receptoragonisten, die meestal via injectie worden toegediend, is Rybelsus uniek omdat het oraal wordt ingenomen.

Kopen in Nederland

Kopen in België

Rybelsus wordt vervaardigd door Novo Nordisk. Het is in april 2020 door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het is de enige orale semaglutide op de markt. Er bestaan geen generieke geneesmiddelen.

Actiealgoritme bij diabetes

Semaglutide, het actieve ingrediënt in Rybelsus, is een GLP-1-receptoragonist. Dit is hoe het werkt:

 1. GLP-1 stimulatie: GLP-1 is een natuurlijk peptidehormoon dat vrijkomt uit de darmen als reactie op voedselinname. De belangrijkste functie is het verhogen van de insulinesecretie van de alvleesklier op een glucose-afhankelijke manier.
 2. Insulinesecretie: Na binding aan zijn receptor op pancreas-bètacellen stimuleert semaglutide de afscheiding van insuline op een glucose-afhankelijke manier, wat postprandiale (na de maaltijd) bloedglucosespiegels helpt verlagen.
 3. Verminderde Glucagon afscheiding: GLP-1 receptoragonisten zoals semaglutide verhogen niet alleen de insulinesecretie, maar verminderen ook de glucagonesecretie door de alvleesklier. Glucagon heeft een tegenovergestelde werking van insuline en verhoogt de bloedglucosespiegel door de productie van glucose door de lever te bevorderen. Door de glucagonsecretie te verminderen, vermindert semaglutide indirect de leverglucoseproductie.
 4. Vertraging van maaglediging: GLP-1-receptoragonisten kunnen de snelheid vertragen waarmee de maag na het eten wordt geleegd. Deze vertraging van de maaglediging kan leiden tot een vermindering van postprandiale bloedglucose-excursies.

Mechanisme voor afvallen

Rybelsus wordt op verschillende manieren in verband gebracht met gewichtsverlies:

Onderdrukking van de eetlust: GLP-1-receptoragonisten, waaronder semaglutide, kunnen gevoelens van verzadiging of volheid bevorderen, wat kan leiden tot een verminderde calorie-inname.

 • Vertraagde maaglediging: Door de maaglediging te vertragen, kunnen deze geneesmiddelen het gevoel van volheid verlengen, wat de voedselinname verder vermindert.
 • Effecten op het centrale zenuwstelsel: GLP-1 receptoren komen ook voor in de hersenen. Activering van deze receptoren in het centrale zenuwstelsel kan een rol spelen bij het onderdrukken van de eetlust en het energieverbruik, wat bijdraagt aan gewichtsverlies.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel gewichtsverlies een gunstig neveneffect kan zijn voor veel mensen met type 2 diabetes die overgewicht of obesitas hebben, Rybelsus niet in de eerste plaats bedoeld is als een medicijn om gewicht te verliezen.

Factoren die bijdragen aan gewichtstoename bij diabetes

FactorenUitleg
InsulineresistentieDoor insulineresistentie blijft er meer glucose in de bloedbaan, wat leidt tot een hogere insulineafgifte die vetopslag kan bevorderen.
MedicijnenSommige antidiabetica, zoals insuline en sulfonylureumderivaten, kunnen gewichtstoename veroorzaken door glucoseopslag te bevorderen.
Energiemetabolisme dysfunctieBij T2DM wordt glucose niet effectief gebruikt als energiebron, wat kan leiden tot verhoogde vetopslag bij onaangepaste voeding.
Inactieve levensstijlGebrek aan beweging kan leiden tot spieratrofie en minder verbrande calorieën, wat gewichtstoename bevordert.
EetgewoontesOvercompensatie voor lage bloedsuikerspiegels en westerse diëten kunnen bijdragen aan gewichtstoename.
Psychologische factorenStress en angst gerelateerd aan diabetes kunnen leiden tot emotioneel eten en gewichtstoename.
Hormonale dysregulatieOnevenwichtigheden in hormonen geproduceerd door vetweefsel kunnen insulineresistentie verergeren.

Online kopen

In België, Nederland en verschillende andere EU-landen heeft de komst van telegeneeskunde de toegang tot gezondheidszorg gestroomlijnd. Het wordt steeds gebruikelijker voor patiënten om online gezondheidsplatforms te gebruiken voor medisch advies en zelfs voor het verkrijgen van recepten voor bepaalde medicijnen, waaronder Rybelsus.

Procedure:

 1. Consultatie: Patiënten loggen in op een geregistreerd online gezondheidsplatform, waar ze een virtuele afspraak kunnen maken met een bevoegde arts.
 2. Beoordeling: Tijdens het virtuele consult beoordeelt de arts de medische voorgeschiedenis van de patiënt, de huidige symptomen en eventuele labuitslagen. Als dit geschikt wordt geacht, kan de arts een recept voor Rybelsus geven.
 3. Recept: Dit online recept wordt vervolgens elektronisch verzonden naar een partner- of gekozen apotheek.
 4. Levering: De apotheek verstrekt Rybelsus en verzendt het direct naar het adres van de patiënt.

Kopen zonder recept

Rybelsus is een receptplichtig geneesmiddel in de EU. Dit betekent dat het illegaal is om het zonder een geldig recept te kopen. De strenge regels zijn er om de veiligheid van de patiënt te garanderen, omdat een zorgprofessional de geschiktheid van het medicijn voor elk individu moet vaststellen.

Verkrijgbaarheid bij Kruidvat

Kruidvat is een populaire winkelketen in Nederland en België, vooral bekend om gezondheids- en schoonheidsproducten. Ze hebben normaal gesproken geen receptplichtige medicijnen op voorraad, zoals Rybelsus. Het is altijd aan te raden om een apotheek of een gespecialiseerde drogist te raadplegen voor medicijnen op recept.

Prijs

 • Online prijzen: Online medicijnen kopen kan soms concurrerende prijzen bieden door lagere overheadkosten en samenwerkingsverbanden tussen platforms en apotheken. De prijzen kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van het platform, de apotheek en eventuele bestaande overeenkomsten of kortingen.
 • Algemene prijs: De prijs van Rybelsus is, net als veel andere geneesmiddelen, onderhevig aan marktwerking, belastingen en andere regionale factoren. Het is raadzaam om de prijzen bij verschillende apotheken te vergelijken, zowel fysiek als online, om de meest kosteneffectieve optie te vinden.
 • Financiering van de behandeling: In veel EU-landen wordt de behandeling van diabetes geheel of gedeeltelijk vergoed door de nationale ziektekostenverzekering. Als Rybelsus echter wordt voorgeschreven voor obesitas (wat onwaarschijnlijk is), kunnen patiënten problemen ondervinden bij het ontvangen van een vergoeding. Behandelingen voor obesitas worden, tenzij ze gepaard gaan met andere comorbiditeiten, vaak niet vergoed, waardoor de financiële last bij de patiënt komt te liggen.

Rybelsus vs Ozempic vs Wegovy

CriteriumRybelsusOzempicWegovy
Werkzame stofSemaglutideSemaglutideSemaglutide
ToedieningsvormTablet (oraal)InjectieInjectie
IndicatiesType 2 diabetes mellitusType 2 diabetes mellitusObesitas (en overgewicht met minstens één gewichtsgerelateerde comorbide conditie)
DoseringStart: 3 mg/dag, Verhoogd tot maximaal 14 mg/dagStart: 0,25 mg/week, Verhoogd tot maximaal 1 mg/weekStart: 0,25 mg/week, Verhoogd stappen tot 2,4 mg/week
ToedieningsrouteOraalSubcutane injectieSubcutane injectie

Hoe het geneesmiddel in te nemen

Initiële dosis

Begin met een initiële dosis van 3 mg eenmaal daags gedurende de eerste 30 dagen. Deze lagere begindosis helpt bij het minimaliseren van gastro-intestinale bijwerkingen, die een veelvoorkomende eerste zorg kunnen zijn bij deze medicatie.

Dosisescalatie

Verhoog na de eerste 30 dagen de dosis tot 7 mg eenmaal daags.

Beoordeel de therapeutische respons en verdraagbaarheid van de patiënt. Als verdere glykemische controle nodig is en de dosis van 7 mg goed wordt verdragen, kan de dosis worden verhoogd tot 14 mg eenmaal daags. Dit is de maximaal aanbevolen dosis.

Hoe in te nemen

 1. Lege maag: Rybelsus moet op een lege maag worden ingenomen. Idealiter is het het eerste wat je ’s ochtends inneemt.
 2. Inname van water: Slik de tablet door met een half glas water (minstens 120 ml). Het is essentieel om de tablet niet te kauwen of te pletten.
 3. Wacht met eten: Wacht na inname van Rybelsus minstens 30 minuten met eten of drinken, behalve water. Vermijd ook het innemen van andere orale medicatie tijdens deze 30 minuten om een optimale absorptie van Rybelsus te garanderen.
 4. Consistentie is de sleutel: Het is cruciaal om de medicatie elke dag rond dezelfde tijd in te nemen om een consistent therapeutisch niveau te behouden.

Gemiste dosis

Als u een dosis overslaat, moet u deze op dezelfde dag alsnog innemen. Als de hele dag voorbij is, sla dan de gemiste dosis over en ga de volgende ochtend verder met de volgende dosis. Vermijd het nemen van twee doses op dezelfde dag.

Bewaren:

Bewaar Rybelsus in de originele verpakking bij kamertemperatuur, uit de buurt van vocht, warmte en direct zonlicht.

Controle

Controleer regelmatig de bloedglucosespiegel en A1C om de werkzaamheid van de medicatie te beoordelen. Op basis van deze resultaten en mogelijke bijwerkingen kunnen aanpassingen in de dosering of andere gelijktijdige diabetesmedicatie nodig zijn.

Voorzorgsmaatregelen

Bespreek bekende allergieën, medische aandoeningen en andere medicijnen of supplementen die u gebruikt met uw zorgverlener voordat u met Rybelsus begint. Sommige aandoeningen of medicijnen kunnen de effectiviteit of het veiligheidsprofiel van Rybelsus beïnvloeden.

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen

Contra-indicatiesVoorzorgsmaatregelen
Overgevoeligheid voor semaglutide of enig bestanddeel van het product.Voorzichtig gebruiken bij patiënten met een voorgeschiedenis van pancreatitis.
Diabetische ketoacidose.De bloedglucosespiegel moet regelmatig worden gecontroleerd.
Type 1 diabetes mellitus.Let op symptomen van hypoglykemie bij combinatie van tabletten met andere antidiabetica.
Voer regelmatig nierfunctietests uit, vooral als u gevoelig bent voor het ontwikkelen van nieraandoeningen.
Vermijd het innemen van de tabletten bij zwangerschap, zwangerschapsplanning en borstvoeding vanwege het gebrek aan gegevens over de veiligheid van semaglutide voor foetus en zuigeling.

Ervaringen met Rybelsus

Voor diabetesbehandeling

Veel patiënten die Rybelsus gebruiken voor diabetesbehandeling van type 2 hebben positieve resultaten gemeld in termen van verbeterde glykemische controle. De tabletvorm van semaglutide biedt een oraal alternatief voor injectables, waardoor het voor sommige patiënten de voorkeur geniet. Echter, zoals met elk medicijn, variëren individuele ervaringen. Sommige patiënten hebben gastro-intestinale bijwerkingen gemeld, vooral tijdens het begin van de behandeling, zoals misselijkheid of buikpijn. Na verloop van tijd nemen deze bijwerkingen vaak in intensiteit af of verdwijnen ze.

Voor afvallen

Patiënten die Rybelsus gebruiken voor gewichtscontrole hebben een gewichtsverlies waargenomen. Het mechanisme waardoor GLP-1 receptoragonisten gewichtsverlies teweegbrengen – door het bevorderen van verzadigingsgevoelens, waardoor de voedselinname vermindert – heeft bij veel mensen tot merkbare resultaten geleid. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat Rybelsus weliswaar een gewichtsverliezend effect heeft, maar dat de werkzaamheid in dit opzicht over het algemeen minder uitgesproken is in vergelijking met speciale medicijnen voor gewichtsverlies zoals Saxenda en Wegovy. Degenen die specifiek op zoek zijn naar substantieel gewichtsverlies zullen deze behandelingen daarom effectiever vinden.

Bijwerkingen

BijwerkingenBeschrijving
MaagdarmklachtenVaak gemeld, met symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Misselijkheid is het meest frequent en neemt vaak af na verloop van tijd.
Verminderde EetlustDoor de werking van GLP-1-agonisten kunnen sommige patiënten zich sneller vol voelen en daardoor een verminderde eetlust ervaren.
Risico op PancreatitisHoewel zeldzaam, is er een verband tussen acute pancreatitis en GLP-1-agonisten. Patiënten moeten alert zijn op ernstige buikpijn, vaak vergezeld van braken.
HypoglykemieIn combinatie met andere antidiabetica, zoals insuline of sulfonylureumderivaten, kan er een verhoogd risico zijn op lage bloedsuiker. Bloedglucosemonitoring is essentieel.
Veranderingen in NierfunctieEr zijn meldingen van acute nierbeschadiging met GLP-1-agonisten. Regelmatige controle van de nierfunctie wordt geadviseerd.
Diabetische Retinopathie ComplicatiesEr zijn aanwijzingen dat snelle veranderingen in glycemische controle kunnen leiden tot complicaties gerelateerd aan diabetische retinopathie. Nabije monitoring is cruciaal.
Lichte EffectenSommige patiënten kunnen symptomen ervaren zoals vermoeidheid en dyspepsie (indigestie).

FAQ

Hoe lang duurt een behandeling voor diabetes type 2?

Behandeling voor diabetes type 2 is doorgaans levenslang, aangezien er momenteel geen genezing is voor de ziekte. De behandeling is gericht op het beheersen van bloedsuikerspiegels en het voorkomen van complicaties.

Hoeveel kilo kan ik afvallen?

U zult waarschijnlijk afvallen door het gebruik van Rybelsus. Daar zijn veel objectieve redenen voor, die we aan het begin van het artikel hebben besproken. De dosering van het medicijn is echter niet ontworpen voor effectief gewichtsverlies. U moet niet verwachten meer dan 10% van uw gewicht te verliezen. Saxenda en Wegovy moeten worden gebruikt voor effectief gewichtsverlies.

Wat is beter, semaglutide in tabletten of in injecties?

Of semaglutide in tabletten of injecties beter is, hangt af van de patiënt en zijn/haar voorkeuren en medische behoeften. Tabletten bieden een gemakkelijkere toedieningsvorm voor degenen die niet comfortabel zijn met injecties. Injectievormen kunnen echter effectiever zijn bij sommige patiënten in termen van opname en duur van de werking.

Hoe snel begint het medicijn te werken?

Semaglutide begint meestal binnen enkele uren na toediening te werken, maar het kan enkele weken duren voordat het volledige effect op de bloedsuikerspiegels wordt waargenomen.

Hoe werkt het medicijn in combinatie met alcohol?

Het is aan te raden om alcohol met mate te gebruiken tijdens het gebruik van semaglutide. Alcohol kan het risico op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) verhogen, vooral in combinatie met andere diabetesmedicijnen. Het is belangrijk om dit met uw arts te bespreken.

Zal Novo Nordisk semaglutide tabletten voor gewichtsverlies produceren?

Novo Nordisk produceert al een versie van semaglutide voor gewichtsverlies onder de merknaam Wegovy. Het is weinig waarschijnlijk dat semaglutide tabletten geproduceerd zullen worden onder een nieuwe merknaam. Dit komt omdat het bijna onmogelijk is om de dosis orale semaglutide veilig te verhogen. Zonder dit zal de effectiviteit van het gewichtsverlies onvoldoende zijn.

Hoe moet ik mijn dieet en levensstijl veranderen tijdens de behandeling?

Tijdens de behandeling met semaglutide is het essentieel om een gezond en gebalanceerd dieet te volgen en regelmatig te bewegen. Vermijd overmatige koolhydraten en vetten, focus op vezelrijke voedingsmiddelen, en blijf gehydrateerd. Regelmatige monitoring van de bloedsuikerspiegel is ook belangrijk.

Waarom is Rybelsus niet geschikt voor patiënten met diabetes type 1?

Rybelsus (semaglutide) is een GLP-1 receptor agonist die werkt door de insulineproductie in de pancreas te stimuleren in reactie op voedselinname. Bij type 1 diabetes produceert de pancreas geen insuline omdat de insulineproducerende cellen zijn vernietigd. Daarom zou Rybelsus niet effectief zijn en is het niet goedgekeurd voor gebruik bij type 1 diabetes.

Kunnen afslankshakes Rybelsus vervangen?

Nee. Niet alleen voor glykemische controle, maar ook voor gewichtsverlies. Deze supplementen zijn alleen goed voor mensen die niet lijden aan ernstige co-morbiditeiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *