Orlistat (Xenical, Alli)

Orlistat is de stof die wordt gebruikt in de generieke geneesmiddelen en geneesmiddelen met dezelfde naam Xenical, Alli. Het is bedoeld voor de behandeling van obesitas en overgewicht. Het helpt patiënten die niet kunnen afvallen door een dieet en een actieve levensstijl om op eigen kracht gewicht te verliezen.

Kopen in België

Kopen in Nederland

Orlistat 120 mg

Dit is de meest gebruikelijke dosering die effectief overgewicht bestrijdt en zelfs helpt bij ernstige gevallen van obesitas. Het geneesmiddel Xenical en veel generieke producten van andere fabrikanten zijn verkrijgbaar met deze dosering. Xenical is de eerste versie van orlistat, maar na het einde van de patentbescherming konden verschillende fabrikanten deze werkzame stof gebruiken.

Orlistat 60 mg

Dit is een minder gebruikelijke versie van het medicijn. Het is minder effectief, maar stelt je in staat om de risico’s op bijwerkingen aanzienlijk te verminderen. In een dergelijke dosering wordt het medicijn geproduceerd onder de handelsnaam Alli. Dit is een geneesmiddel dat zonder recept wordt verkocht. Het is onwaarschijnlijk dat het helpt bij ernstige gevallen van obesitas, maar het is nog steeds effectief als je overgewicht hebt.

Indicaties voor gebruik

Capsules met orlistat (ongeacht de dosering) zijn niet geschikt voor iedereen die wil afvallen. Het is niet bedoeld voor snelle vetverbranding of sportvoeding. Het kan alleen worden ingenomen door patiënten met een BMI van ten minste 28 kg/m2. Indicaties voor gebruik kunnen obesitas of obesitas in combinatie met gewichtsgerelateerde ziekten zijn.

Hoe Orlistat helpt bij afvallen

Het mechanisme van Orlistat is vrij eenvoudig maar effectief:

 1. Malabsorptie van vet: Door de maag- en alvleesklierlipasen te remmen, voorkomt Orlistat de hydrolyse (afbraak) van ingenomen triglyceriden in opneembare vrije vetzuren en monoglyceriden. Hierdoor wordt ongeveer 30% van het ingenomen vet niet geabsorbeerd en in plaats daarvan uitgescheiden in de ontlasting. Omdat deze vetten niet worden geabsorbeerd, wordt de calorie-inname effectief verlaagd.
 2. Verminderde calorie-inname: Door een deel van de vetten uit de voeding niet te absorberen, verlaagt Orlistat de totale energie-inname, wat bijdraagt aan een calorietekort, wat essentieel is voor gewichtsverlies.

Ervaringen en feedback

Positieve ervaringenNegatieve ervaringen
Niet-invasieve toedieningsvormJe moet streng zijn met je dieet
Hoge werkzaamheidVoldoet soms niet aan de hoge verwachtingen
Over de toonbank verkrijgbaar in een doseringsvorm van 60 mgDe dosering van 60 mg is veel minder effectief dan 120 mg.
Geschikt voor veel patiëntenSoms treden er vervelende bijwerkingen op

Het aantal positieve beoordelingen is ongetwijfeld veel groter dan het aantal negatieve. Orlistat is echter geen universele oplossing voor problemen met overgewicht. Sommige patiënten zijn er niet geschikt voor.

Hoe gemakkelijk is het om Orlistat online te kopen

 1. Registreer je op het online platform: Voltooi een snelle registratie. Dit versnelt het bestelproces en geeft je alle voordelen van een persoonlijke account.
 2. Begeleiding: Begin met een online consult. Medische professionals verzamelen je gezondheidsgeschiedenis om er zeker van te zijn dat het medicijn geschikt is voor jou. Je hoeft alleen maar een medische vragenlijst in te vullen.
 3. Recept: Als het medicijn geschikt is bevonden, ontvang je een digitaal recept voor Xenical of een generiek medicijn.
 4. Betaling: Veilige online betaalgateways verwerken je transactie.
 5. Levering: Het medicijn wordt discreet verpakt en afgeleverd op het door jou opgegeven adres. Je kunt het medicijn al de volgende dag ontvangen. Dit is mogelijk omdat de partnerapotheek bij jou in de buurt verantwoordelijk is voor de verzending.

Hoe koop ik orlistat 60 mg zonder recept?

Het bestelproces is niet anders dan het bestellen van orlistat 120 mg met een recept. Het enige verschil is dat je geen recept nodig hebt. Maar als je Xenical of generiek zonder recept wilt kopen, dan is dat niet mogelijk. In de VS is er discussie over de vraag of Xenical zonder recept mag worden verkocht, omdat de risico’s van het gebruik ervan veel kleiner zijn dan de voordelen. Er zijn echter geen wijzigingen aangebracht in de regels voor de verkoop van dit geneesmiddel in de VS of de EU.

Orlistat in Kruidvat

Xenical noch Alli worden verkocht in Kruidvat. Dit kan frustrerend zijn voor degenen die verwachtten een vrij verkrijgbare dosis orlistat te kunnen kopen in deze winkel. De behandeling van obesitas en overgewicht is een serieuze therapie, zelfs als er geen recept nodig is om het medicijn te kopen. Kruidvat verkoopt alleen voedingssupplementen en sommige medicijnen voor eenvoudige ziekten. Dit zijn zeer nuttige opties. Het is echter nog steeds niet wat je nodig hebt om obesitas te behandelen.

Prijs

Omdat Orlistat door verschillende fabrikanten kan worden geproduceerd, heb je enige variatie in je keuze. Verwacht echter niet dat het prijsverschil significant is. Ja, Xenical is iets duurder, omdat het het originele geneesmiddel is en geen generiek geneesmiddel. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit een grote invloed heeft op de totale kosten van de behandeling. We raden aan om alleen te vertrouwen op de bekendste fabrikanten.

Regels voor het innemen van het medicijn

AspectInformatie
DoseringDe gebruikelijke dosis voor volwassenen is 120 mg drie keer per dag (of 60 mg als je Alli neemt). Neem Orlistat in tijdens, of tot een uur na elke hoofdmaaltijd.
VoedingAangezien Orlistat de opname van vetten uit uw voeding vermindert, moet je tijdens de behandeling een evenwichtig, caloriebeperkt dieet volgen dat ongeveer 30% van de calorieën uit vet bevat.
Overslaan van een maaltijdAls je een maaltijd overslaat of je eet een maaltijd zonder vet, sla dan de Orlistat-dosis voor die maaltijd over.
Opname van vitaminesOrlistat kan de opname van sommige vetoplosbare vitamines verminderen (zoals A, D, E en K). Het kan ook de opname van beta-caroteen beïnvloeden. Daarom wordt het aanbevolen om dagelijks een multivitaminesupplement te nemen. Dit moet minstens 2 uur vóór of na inname van Orlistat worden ingenomen, of bij het slapengaan.
Duur van gebruikAls je na 12 weken gebruik geen gewicht hebt verloren, raadpleeg dan je arts. Mogelijk moet je de behandeling met Orlistat stopzetten.

Contra-indicaties 

 1. Overgevoeligheid: Patiënten die allergisch of overgevoelig zijn voor Orlistat of een van de bestanddelen van het medicijn.
 2. Chronische malabsorptiesyndroom: Een aandoening waarbij de dunne darm niet voldoende voedingsstoffen uit voedsel opneemt.
 3. Cholestase: Een leveraandoening waarbij de stroom van gal uit de lever vertraagt of stopt.

Voorzorgsmaatregelen

 • Vitaminetekort: Omdat Orlistat de opname van vetoplosbare vitamines kan verminderen, is het raadzaam om een multivitamine supplement te nemen.
 • Nierstenen: Patiënten met een voorgeschiedenis van hyperoxalurie of calciumoxalaat nierstenen dienen voorzichtig te zijn, omdat er meldingen zijn van nierstenen bij patiënten die Orlistat gebruikten.
 • Diabetes: Diabetici moeten hun bloedsuikerspiegel nauwlettend volgen, aangezien gewichtsverlies met Orlistat de doseringsbehoeften van antidiabetica kan beïnvloeden.
 • Zwangerschap en borstvoeding: Het gebruik van Orlistat wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Bijwerkingen

 1. Gastro-intestinale effecten: Veelvoorkomende bijwerkingen zijn olieachtige ontlasting, gas met ontlading, urgent gevoel voor stoelgang en andere stoelgangveranderingen.
 2. Hoofdpijn: Sommige patiënten ervaren hoofdpijn tijdens het gebruik van Orlistat.
 3. Leveraandoeningen: Er zijn zeldzame meldingen geweest van ernstige leveraandoeningen bij mensen die Orlistat gebruiken. Symptomen zoals geelzucht, verlies van eetlust en bruine urine kunnen wijzen op een leverprobleem.
 4. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige patiënten huiduitslag, jeuk, zwelling, ernstige duizeligheid of ademhalingsproblemen ervaren.

Alternatieven (Orlistat vs Saxenda vs Mysimba)

AspectOrlistatMysimba (Naltrexone-Bupropion)Saxenda (Liraglutide)
WerkingsmechanismeVetabsorptie-remmerInvloed op het beloningscentrum van de hersenenGLP-1 receptoragonist
ToedieningsvormOrale capsuleOrale tabletSubcutane injectie
Voornaamste bijwerkingenGastro-intestinale klachtenInsomnia, droge mond, constipatieMisselijkheid, diarree, constipatie
AandachtspuntenVitaminetekort mogelijkKan de bloeddruk verhogenBloedsuikermonitoring bij diabetici
Effectiviteit voor gewichtsverliesGemiddeld 5-6% van het lichaamsgewicht in een jaarGemiddeld 5-9% in een jaarGemiddeld 5-10% in een jaar

FAQ

Mag ik alcohol drinken tijdens het gebruik van orlistat?

Er is geen directe interactie tussen orlistat en alcohol. Alcohol bevat echter wel veel calorieën en aangezien je de afslankpil neemt, is het aan te raden om je alcoholinname te beperken om te voorkomen dat je inspanningen om af te vallen ontsporen. Drink altijd met mate en let op het caloriegehalte van alcoholische dranken.

Hoe lang moet ik orlistat nemen om af te vallen?

De duur van de behandeling met orlistat hangt af van je individuele behoeften en de aanbevelingen van je arts. Het kan wel een jaar duren. Maar het kan ook al na 12 weken stoppen als het medicijn niet effectief voor je is gebleken.

Kan ik orlistat nemen na een bariatrische operatie?

Het gebruik van Xenical, Alli of generieke geneesmiddelen na een bariatrische operatie wordt niet aanbevolen. Als je een bariatrische operatie hebt ondergaan, moet je nauw samenwerken met je arts om de beste gewichtsbeheersingsstrategie voor jou te bepalen. Deze beslissing wordt beïnvloed door factoren zoals het type operatie, het postoperatieve dieet en het gebruik van andere medicijnen.

Kan orlistat worden gebruikt bij pediatrische patiënten?

Orlistat is goedgekeurd voor gebruik bij adolescenten van 12 jaar en ouder voor gewichtscontrole. Het gebruik bij kinderen moet echter gebeuren onder strikt toezicht van een kinderarts of zorgverlener, rekening houdend met de unieke behoeften en ontwikkelingskenmerken van deze groep.

Kan ik een overdosis orlistat krijgen? Zo ja, wat moet ik dan doen?

Hoewel het innemen van orlistat in een hogere dosis dan aanbevolen geen ernstige symptomen veroorzaakt, kunnen bijwerkingen zoals maag-darmklachten toenemen. Als je een overdosis vermoedt, neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener of de dichtstbijzijnde eerste hulp. Houd medicijnen altijd buiten het bereik van kinderen om te voorkomen dat ze per ongeluk worden ingenomen.

Kan orlistat mijn menstruatiecyclus beïnvloeden?

Er zijn meldingen van veranderingen in de menstruatiecyclus bij het gebruik van orlistat. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend, maar het kan verband houden met het gewichtsverlies zelf of een verandering in de samenstelling van het lichaamsvet. Als je last hebt van onregelmatige menstruatie tijdens het gebruik van de capsules, moet je je arts hiervan op de hoogte stellen, vooral als je ook orale anticonceptiemiddelen gebruikt, omdat de effectiviteit hiervan verminderd kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *